6 sie 15:03
omikron: −2 jest miejscem zerowym, czyli
−2m+2=0
2m=2
m=1
6 sie 15:09
6latek: Pytanie
Co to jest miejsce zerowe funkcji ?
czekam na odpowiedfz
6 sie 15:10
maciu: punk przecięcia z osią x
6 sie 15:10
maciu: a nie można np za y podstawić 0 albo −2 (nie wiem) i wyliczyć? tak mi by było łatwiej,tylko z
tym zadankiem mam problem arkusz zrobiłem teraz to z samych zamkniętych 30%
6 sie 15:13
maciu: a tak włogule omikronie to nie czaje twego sposobu bo napisałes
−2m+2m=0
2m(zmieniłes znak ,czaje jeszcze) = 2m dlaczego nie −2 skoro też przenosisz?
6 sie 15:15
maciu: prosze mi to wyjasnic bardzo prosze
6 sie 15:16
6latek:

TO jest wykres funkcji y=x+3
Odczytaj z wykresu tej funkcji jakiew spolrzedne ma punkt przeciecia z osia OX
Pamietaj ze punkt ma dwie wspolrzedne
6 sie 15:17
6latek: Dlatego nie czaisz ego rozwiazania bo nie umiesz rozwiazywac rownan
Odpowiedz na moje pytanie
6 sie 15:18
omikron: Przeniosłem −2m na drugą stronę...
6 sie 15:18
maciu: punki przeciecia ma wspolrzedne na osi x −3 na y 3
6 sie 15:21
maciu: ale jak to ma sie 6latku do tego zadankA?
6 sie 15:22
6latek: Pytalem konkretnie o os OX
6 sie 15:23
maciu: na x tak?
6 sie 15:24
6latek: Na razie nie ruszaj dalejj dopoki tego nie zrozumiesz
6 sie 15:25
maciu: ale mi się wydaję ze jak oglondałem filmiki na yt z podobnymi zadaniami to tak jak trzeba bylo
znalezc miejsce zerowe to sie przyrownywalo za y 0?
6 sie 15:25
maciu: −3,0 x,y
6 sie 15:26
6latek: Filmiki na You Tube
Oznaczmy ten punkt przez P=(−3,0)
czyli dla x=−3 wartosc funkcji wynosi 0 (czyli y=0
Teraz sobie zapamietaj
Jesli punkt nalezy do wykresu funkcji to znaczy ze spelnia jej rownanie
Teraz popatrz na wykres tej funkcji i napisz jaka jest jej wartosc dla x=−1 i x=1
Potem przejdziemy dalej
6 sie 15:32
maciu: dla x=−1 y=2, x=1 y=4
6 sie 15:35
maciu: dalej nie pojmuje jak to sie ma do zadania...
6 sie 15:42
6latek: Wracamy do naszego zadania
[P[Miejsce zerowe funkcji to jest taki argument (czyli x) dla ktorego wartosc tej funkcji
(czyli y) wynosi 0]]
Wzor naszej funkcji jest taki
f(x)=mx+2
f(x) zapisujemy tez jako y czyli mozemy zapisac ze y=mx+2
Wiemy ze nasz punkt ma wspolrzene x=−3 i y=0 Tak?
Teraz popatrz na to co napisalem tlustym drukiem 15:32
za y wstawiamy 0 a za x wstawiamy (−2) do wzoru funkcji
0=m*(−2)+2
0=−2m+2
0−2=−2m
Przeciez to m to jest niewiadoma (tak samo jak x czy y
−2=−2m to m=?
6 sie 15:45
maciu: ale nie wiemy jaki punkt należy w zadaniu nic nie podane...
6 sie 15:48
Saizou :
Zadajmy najpierw sobie pytanie co to jest miejsce zerowe?
Odp. To argument dla którego wartość funkcji wynosi 0.
A skoro to argument, czyli 'x' (argumenty to elementy dziedziny)
wartość funkcji to 'y', zatem
mamy funkcję f(x)=mx+2
wiemy że f("miejsce zerowe")=0→f(−2)=m(−2)+2→
0=−2m+2 |−2
−2=−2m |:(−2)
m=1
6 sie 15:48
6latek: Tak to ma sie do zadania ze jesli masz powiedziane ze miejcsem zerowym jest np (−2) czy 3
albo 689 albo jaks inna liczba to wartosc funkcji dla tych xow bedzie zawszse 0
To sa podstawy podstaw
6 sie 15:48
maciu: dobra ale dalej nie rozumiem co miało znaczyć ''Wiemy ze nasz punkt ma wspolrzene x=−3 i y=0
Tak? ''
przeciez w tym zadaniu nic o tym nie wiadomo
6 sie 15:51
maciu: narazie to tyle wiem że za y trzeba podstawić 0
6 sie 15:54
6latek: Nie dobijaj mnie i Ty
Widzisz przeciez ze podalem taki przyklad abys to zrozumial
Przeciez to nie jest do tego konktertnego zadania tylko po to abys zrozumial o co chodzi
WIdzisz tak wlasnie jest z Toba
Zmieni sie odrobine tresc a juz glupiejesz
A jak nie wiadomo np w tym zadaniu ?
Przeciez piszse ze miejscem zerowym jest (−2) czyli ile wynosi x?
6 sie 15:55
maciu: ahhh,pogubiłem się

może mi ktoś słownie wytłumaczyć jak to zrobić żeby to zrozumiał w
możliwei prosty sposób
6 sie 15:57
maciu: x wynosi −2
6 sie 16:00
6latek: Nie da sie inaczej tego wytlumaczyc
Powodzenia zycze .
6 sie 16:00
maciu: chyba to załapałem skoro −2 jest m zerowym to za x−2 i mamy 0 = −2mx =2 to za m trzeba 1 dać o
to chodzi

?
6 sie 16:01
omikron: Tak, miejscem zerowym jest −2, to oznacza że za x podstawiasz −2, a za y 0
6 sie 16:06
omikron: I rozwiązujesz równanie
6 sie 16:06
maciu: Ok na spokojnue jeszcze raz sie za to wezme i za 10 min opublikuje me rozwiazanie
6 sie 16:11
maciu: 0=−2m + 2 czyli to oto chodzi że m musi być 1
6 sie 16:21
6 sie 16:21
omikron: Tak
6 sie 16:25
maciu: ok to mam nadzieje że zrozumiałem,dzisiaj jeszcze chce się wziąć za zad,skomplikowane z
procentów i za zad wykorzystujące znajmosc wz skroconego mnozenia
6 sie 16:26