Rozwiaz rownania
Rob: √3x+4 + √x−4= 2√x
6 sie 12:13
Metis: Dziedzina i stronami do kwadratu.
6 sie 12:15
Rob: 3x+4 + x−4 + 4x ?
6 sie 12:17
Metis: Nie.
a+b=c /2
(a+b)2=c2
6 sie 12:20
Rob: Czyli rozumiem ze mam jakby wziac pod jeden pierwiastek a i b i dopiero wtedy potegowac?
Dziekuje bardzioz a pomoc
6 sie 12:23
Metis: Jaki wspólny pierwiastek ?
6 sie 12:25
Rob: (3x−4+x−4)2= 4x ?
6 sie 12:30
Metis: Nie.
(√3x+4+√x−4)2=(2√x)2
Licz. Nie zapomnij o dziedzinie.
6 sie 13:04
piotr: √(x−4) (3 x+4) = 0
6 sie 15:07