Szybkie pytanie dotyczace granic
Macko z Bogdanca:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an=1+ |
| + |
| +...+ |
| |
| | 3 | | 9 | | 3n−1 | |
Ekhem... Troche pod koniec klasy polecieliśmy po łepkach z tymi ciągami... I mam takie
pytanie...
Mamy q=1/3
| | 1−qn | |
Używamy wzoru na sume ciagu Sn=a1* |
| i teraz mam takie pytanie |
| | 1−q | |
dlaczego indeks nad q ma być (n+1) znalazlem cos takiego
,,zauważmy, że pierwszym wyrazem ciągu jest liczba 1, czyli sumujemy od n = 0,
stąd mamy sumę n + 1 wyrazów ciągu''. Nie za bardzo rozumiem to wytłumaczenie mógłby ktoś
przetłumaczyć do na ,,chłopski'' rozum?
5 sie 20:54
Saizou :
mamy sumę
przypiszmy kolejno
a
1=1
...
wyrazów między a
1 a a
k jest dokładnie k (ta ilość informuje nas o indeksie), zatem
| | | | 3 | | 1 | |
ak=Sk=1• |
| = |
| •(1−( |
| )k) |
| | | | 2 | | 3 | |
i teraz zamień sobie k na n i będzie dobrze
5 sie 21:05
Macko z Bogdanca: | | 1 | |
Nie wiem czy mnie zrozumiałeś/aś, ale wlaśnie pod koniec tam, gdzie napisałeś ( |
| )k jest |
| | 3 | |
| | 1 | |
moja zagwozdka, gdyz spotkalem sie z czyms takim. ( |
| )k+1 |
| | 3 | |
Masz tutaj zrodlo do rozwiazania chodzi mi o to (n+1) w indeksie zamiast zwyklego n
http://www.supermatma.pl/granicaciagu9/zad4.html
5 sie 21:14
Macko z Bogdanca: Chodzi o to, ze nie iwem skad sie ta 1 pojawila
5 sie 21:14
Saizou :
to co jest w linku jest czymś innym niż napisałeś

ale moje rozwiązanie można łatwo poprawić
w momencie wypisywanie
a
1=1
...
a wyrazów między a
1 a
k+1 jest dokładnie k+1
| | 1 | |
jeśli masz z tym problemy to zsumuj od a1= |
| wtedy nie masz problemu z indeksami |
| | 3 | |
5 sie 21:18
Saizou :
| | 1 | |
1=( |
| ) 0  |
| | 3 | |
5 sie 21:18
Macko z Bogdanca: To przepraszam za pomyłkę

Nie chcialo mi się całego przepisywać i może dlatego
wprowadziłem w błąd

Czyli to mniej więcej działa tak?
| | 1 | |
ak−2= |
| i pod (q)k−2 ? |
| | 3n | |
5 sie 21:24
Saizou :
ogólna zasada mówi, że za indeks wstawiasz ilość wyrazów
wzory podawane zazwyczaj się w postaci ogólnej i 'ładnej', gdzie mamy indeksy od 1 do n
u nas w tym przypadku mamy numerację od 0 do n czyli tych wyrazów jest n+1
spróbuj odpowiedzieć na pytanie co by było gdyby ta suma wyglądała tak
9+3+1+1/3+1/9+...+1/3n
5 sie 21:27