Zadanie Dla Ambitnych
Ze środka sześcianu okrawędzi a poprowadzono prostą prostopadłą do przekątnej sześcianu. Oblicz
długości odcinków, najakie ta prosta podzieliła przekątną sześcianu.
zmęczenie...
wykonaj rysunek szescianu wg opisu zadania i otrzymasz ten trojkąt |AB| = a to krawędz
szescianu
| a√2 | ||
|AC| = a√2 przekątna kwadratu |CB|=a√3 przekątna szescianu |CD| = | połowa | |
| 2 |
| |CE| | |AC| | ||
= | z tej proporcji(równosci) wyznacz CD i dalej... to juz sobie | ||
| |CD| | |CB| |
! Thanks a lot
It's awsome..... Fly with me... in the perfect world