Funkcja kwadratowa zadanie
Bass1997: Hej! Jak rozwiązać tego typu zadanie?
Najwieksza wartość funkcja F(x)= −6x2 + 60x −6 przyjmuje dla argumentu
No i tutaj licze deltę aby dowiedzieć sie ile wynosi X1 i x2, ale wychodzi mi delta równa 96
Czyli √Δ bedzie 96, czyli nie wyjdą liczby całkowite a odpowiedzi to
A. −6
B. −5
C. 5
D.10
5 sie 10:55
6latek: | | x1+x2 | |
Mozna policzyc x1 i x2 a potem xw= |
| |
| | 2 | |
Ale masz wzor na x
w
5 sie 11:01
Jack:
skoro nie masz zadnego przedzialu to najwieksza wartosc funkcji kwadratowej
(skierowanej w dol − bo ujemny wspolczynnik przy a) znajduje sie w wierzcholku paraboli.
Czyli najwieksza wartosc przyjmuje dla argumentu x = 5
5 sie 11:03
jc:
= −6(x − 5)2 + 144
Widać, że funkcja przyjmuje największą wartość równą 144 dla x=5.
Podstawa rachunku wzór skróconego mnożenia: x2 + 2ax + a2 = (x+a)2
5 sie 11:05
Bass1997: O faktycznie, dziękuję. A gdyby było,ze mam obliczyć najmnjejszą wartość funkcji f(x)= 7(x+6)2
+ 5
?
5 sie 11:05
6latek: y=−x
2+10x−1
Δ=96
√96 =
√24*
√4= 2
√24= 2*
√4*
√6= 4
√6
| | 5+2√6+5−2√6 | | 10 | |
xw= |
| = |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
Da sie ?
| | −b | | −10 | |
Albo xw= |
| = |
| =? |
| | 2a | | −2 | |
5 sie 11:09
Bass1997: Da sie! Dzieki juz bede wiedziała jak to sie robi
5 sie 11:11
6latek:
5 sie 11:14
6latek: Teraz post 11:05
Patrzac na ta postac y=7(x+6)2+5 od razu mowimy (bez zadnych obliczen ze najmniejsza wartosc
tej funkcji ti ymin=5
Przeciez to postac kanoniczna funkcji
y=a(x−p)2+q gdzie p i q to wspolrzedne wierzcholka paraboli
5 sie 11:17
Bass1997: Faktycznie, dzieki jeszcze raz
5 sie 11:19
6latek:

Poaptrz mamy np taka funkcje
y=2(x−3)
2+4
Z tego wzoru p=3 bo wspolrzedna p odczytujemy ze wzoru ze zmienionym znakiem
q=4
a>0 wiec rysujemy sobie przylozony wykres
Punkt P to wierzcholek tej paraboli
5 sie 11:24
6latek:

To njest wykres y=2(x−3)
2+4 w programie rysujacym wykresy
5 sie 11:25