Liceum 2 klasa
Kora : Cześć
Nie proszę o rozwiązanie zadania tylko jakieś naprowadzenie, o czym powinnam poczytać, żeby
móc zrobić to zadanie. Jest to zadanie z konkursu matematycznego z 2015r dla 2 klasy liceum.
Liczba naturalna m dzieli się przez 3k i nie dzieli się przez 3k+1 . Liczba naturalna n
dzieli się przez 3l i nie dzieli się przez 3l+1 przy czym k≥l. Liczba m+n dzieli się
przez 3l+1 a nie dzieli się przez 3l+2
a.zawsze b. Nigdy c. Dla k=l d. Dla k=l+1 e. Dla k=l+2
Na stronie konkursu widnieje odpowiedź c
Bardzo długo nad tym siedziałam, w końcu postanowiłam że podstawie różne wartości i wtedy może
znajdę jakąś zależność między tymi liczbami.
Zgodnie z odpowiedzią k=l
No to niech =1
Liczba m musi dzielić się przez 3 a nie może przez 9 no to niech to będzie liczba=12
Liczba n tak samo, no to niech =15
m+n musi dzielić się przez 9 a nie może przez 27
m+n=12+15=27 27 przecież dzieli się przez 27
I wtedy zgłupiałam
5 sie 04:24
Rafal44: Niestety, namieszam jeszcze bardziej.
Jeśli liczba naturalna m dzieli się przez 3k i nie dzieli się przez 3k+1, to m=3k*p,
gdzie p jest pewną liczbą całkowitą niepodzielną przez 3. Analogicznie, n=3l*q.
Z nierówności k>=l wynika, że k=l+t dla pewnej nieujemnej liczby całkowitej t.
Ostatecznie mamy: m+n=3k*p+3l+q=3l+t*p+3l*q=3l*3t*p+3l*q=3l(3t*p+q).
Jeśli t>=1, to liczba (3t*p+q) nie dzieli się przez 3 (zauważ, że liczba q nie dzieli się
przez 3), czyli liczba (m+n) nie dzieli się przez 3l+1.
Dla t=0 mamy 3t*p+q=p+q. Jeśli liczba (p+q) dzieli się przez 3 i nie dzieli przez 9, to teza
zadania jest spełniona. Aby tak było, potrzeba oczywiście postawić dodatkowe warunki, ale i
tak twierdzenie zadziała tylko wtedy, gdy t=0, czyli k=l.
5 sie 08:21
Rafal44: Z faktu, że liczba (m+n) dzieli się przez 3
l+1 i nie dzieli się przez 3
l+2 dla k=l, nie
wynika, że jeśli k=l, to liczba liczba (m+n) dzieli się przez 3
l+1 i nie dzieli się przez
3
l+2.
W swoim poście podałaś tak zwany kontrprzykład.
12=3
1*4
15=3
1*5
Jeśli p=4 i q=5, to liczba (p+q) dzieli się przez 9.
Twierdzenie "działa" tylko wtedy, gdy liczba (p+q) dzieli się przez 3 i nie dzieli się przez 9
5 sie 08:39
Kora : Prześliczne dziekuje. Wszystko zrozumiałam i naprawdę dużo mi to pomogło. Nareszcie
zrozumiałam swoje błędy myślowe, które zawsze mi towarzyszyły przy tego rodzaju zadaniach.
5 sie 09:57