Pytanie odnosnie wzoru skorconego mnozenia
Macko z Bogdanca: Mogłby ktos rozpisac ten przyklad z oglnym wytlumaczeniem?
(2
n+1)
2
Wiem, ze ma wyjsc 2
2n+2
n+1+1, aczkolwiek nie za bardzo wiem jak to wyliczyc
5 sie 01:48
omikron: (a+b)2=a2 + 2ab + b2
W tym przypadku
(2n+1)2= (2n)2 + 2*2n*1 + 12 = 22n + 2n+1 + 1
5 sie 02:25
kika: (2n)2+2*2n*1+12 i masz
5 sie 02:25
Macko z Bogdanca: kurcze dzieki mam chyba ryse na mozgu... Nie pomysallem zeby 2
n dac w nawias.... Jeszcze raz
dzieki
5 sie 02:30
Macko z Bogdanca: ciagle zapisywalem to 4n
2,a ,,zapomnialem'' ze to jest to samo co (2
n)
2
5 sie 02:33