całka
całker: Witam
Nie mam pojęcia jak rozwiązać tą całkę, jest mi potrzebna do równania różniczkowego
1u*lnu − u du
5 sie 01:38
Jerzy:
| | 1 | |
Proste podstawienie: lnu − 1 = t , |
| du = dt |
| | u | |
| | 1 | | 1 | |
... = ∫ |
| du = ∫ |
| dt |
| | u(lnu − 1) | | t | |
5 sie 08:15
całker: Coś nie rozumiem. Dlaczego nagle jest lnu−1 a było lnu−u ?
6 sie 13:05
całker: wiem o co chodzi w całce źle napisałem powinno być u(lnu−u) w mianowniku
6 sie 13:09
Jerzy:
Wylaczasz u przed nawias
6 sie 13:10