problem z logarytmami
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4358.html
tak sobie rozkiminiam,odp jest dobra ,ale nie wiem czy to przypadek czy dobre jest
rozumowanie,że
skoro 2log4do 3 to inaczej 4
9 to jest dobra metoda na roz tego zadania? czy może do pżypadek i
muszę się tego nauczyć...
4 sie 23:07
6latek: wedlug mnie to rozszserzenie (chociaz nie wiem
Mamy taka sytuacje
a
x=b
Rozwiazaniem takie rownania jest
x=log
ab
U nas bedzie
x=log
49 i taka odp bym zosatwil gdyz jest to liczba niewymiena
Skoro chca innej odpowiedzi to mozna to zanienic jescze tak
| | log9 | |
log49 = |
| zmiana podstaw logarytmu na podstawe 10 (zobacz czy masz taka |
| | log4 | |
odpowiedz ?
Albo skorzystac ze wzoru
| | 1 | | 1 | |
4 zapiszse jako 22 wiec naszse n=2 a |
| = |
| 9=32 |
| | n | | 2 | |
| | 1 | |
wiec bedzie tak log49= log2232= |
| *2log23= log23 (zobacz czy taka jestodpowiedz |
| | 2 | |
4 sie 23:19
6latek: 9=32 to m=2
4 sie 23:19
maciu: nie ma takiej odpoweidzi moja dobra i tak samo kuba zrobił jak ja,więc zamykam temat,ale
zachęcam do dalszej dyskusji bo mam jeszcze zadanko tam na forumie
4 sie 23:22
6latek: | | log9 | | 1 | |
log49= |
| = |
| log29 = log23= 2log43 I te wszystkie odpowiedzi sa dobre |
| | log4 | | 2 | |
Chodzi w tym tylko o przeksztalcenie . Skoro rozumiesz to cieszse sie
4 sie 23:27