proste
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/4320.html
mam problem z tym zadaniem pofstawiam
pierwsze równnaie −5x+1 za x−1 i x 2 to y jest odpowiednio 6 i 9
drugie równie 5 do pot x za x−1 ,0,1, y odpowiednio jest −1,1,1 i wychodzi mi że nie
przecinają się
4 sie 22:46
Jerzy:
Cienki jesteś jak szczypiorek na wiosnę..
Kiedy f(x) = g(x) ?
4 sie 22:49
omikron: Nie podstawiłeś punktu, w którym się przecinają do pierwszej funkcji. Sprawdź wartość funkcji
liniowej dla x=0.
Poza tym 5x dla x=1 jest równe 5
4 sie 22:50
maciu: teraz mi dobrze wyszło że przecina
podstawiłem pierwszą prostą −5x +1 dla x=1 y=−4,dla x =2 y=−9 dla x=−1 ,y=6 i dla drugiej
prostej 5 do potęgi x dla x=−1 y= jedna piata, dla x=0 y=1 dla x=2 y=25 wyszło mi że przecina
z 1 ,ale to może przypadek dobrze to podstawiłem?
4 sie 22:53
6latek: Juz nawet wykresu funkcji liniowej nie potrafisz narysowac ?
Przeciez to szkola podstawowa
Rozumiem ze funkcje potegowa (nie zansz dzialan na potegach ?
y=5
x
x=1 to y=5
1=5
x=0 to y=5
0=1
| | 1 | | 1 | |
x=−1 to y=5−1 = |
| = |
| =0,2 |
| | 51 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
x=−2 to y=5−2= |
| = |
| |
| | 52 | | 25 | |
Zobacz jak sie podnosi liczbe do potegi ujemnej ?
4 sie 22:56
6latek:

Zeby wykonac wykres funkcji liniowej potrzebujesz miec dwa punkty
podsatwiasz za x=0 i liczysz y
postawiasz za y=0 i liczysz x
y=−5x+1 x=0 to y=1
y=0
to 0=−5x+1
wyznacz x
Poza tym maturzysta powiniem wiedziec ze jesli mamy wzor funkcji y=ax+b to wlasnie b
informuje o tym w jakim punkcie wykres przetrnie os OY
y=−5x+1 (czerwona punkt przeciecia z osia OY to (0,1)
y=2x−3 (zielona zobacz ze punkt przeciecia z osia OY to (0,−3)
4 sie 23:07
maciu: x=0,2
4 sie 23:09