zepolone
an: Pokaż że dla liczb zespolonych Z , W , U , V zachodzi
|Z|+|U|+|V|+|W| ≤ |Z+U|+|Z+V|+|Z+W|+|U+V|+|U+W|+|V+W|
4 sie 22:22
jc:
2z = (z+w) − (w+v) + (v+z)
2w= (w+u) − (u+z) + (z+w)
2u = (u+w) − (w+v) + (v+u)
2v = (v+u) − (u+z) + (z+v)
stąd
2|z| = |z+w| + |w+v| + |v+z|
2|w|= |w+u| + |u+z| + |z+w|
2|u| = |u+w| + |w+v| + |v+u|
2|v| = |v+u| + |u+z| + |z+v|
Dodajesz stronami, dzielisz przez 2 i masz wynik.
5 sie 00:29
jc: Oczywiście miały być nierówności
2|z| ≤ |z+w| + |w+v| + |v+z|
2|w| ≤ |w+u| + |u+z| + |z+w|
2|u| ≤ |u+w| + |w+v| + |v+u|
2|v| ≤ |v+u| + |u+z| + |z+v|
5 sie 00:31