ln2 k | ln2 n | |||
Pokaż ze dal kazdej liczby naturalnej n≥2 mamy ∑ | <2− | . | ||
k2 | n |
ln2 2 | ln2 2 | |||
1. dla n=2 mamy | <2− | |||
22 | 2 |
8 | ||
ln2 2 < | *ln2 e | |
3 |
ln2 k | ln2 (n+1) | |||
Teza: ∑k=2n+1 | <2− | |||
k2 | n+1 |
ln2 k | ln2 n | ln2 (n+1) | ||||
∑k=2n+1 | <2− | + | ||||
k2 | n | (n+1)2 |
ln2 n | ln2 (n+1) | ln2 (n+1) | ||||
2− | + | <2− | \−2 | |||
n | (n+1)2 | n+1 |
ln2 n | ln2 (n+1) | ln2 (n+1) | ||||
− | + | <− | \ln(n) | |||
n | (n+1)2 | n+1 |
1 | ||
− | <0 | |
n |
ln2 k | ln2 n | ln2 (n+1) | ln2 (n+1) | |||||
∑k=2n+1 | <2− | + | <2− | |||||
k2 | n | (n+1)2 | n+1 |
ln2 k | ln2 (n+1) | |||
∑k=2n+1 | <2− | |||
k2 | n+1 |
1 | ||
Jakzes to podzielił przez ln2 ![]() | <0 ![]() | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |