bardzo trudne zadanie z procentami
maciu: Ekipa złożona z 25 pracowników wymieniła tory kolejowe na pewnym odcinku w ciągu 156 dni. Jeśli
wymianę torów kolejowych na kolejnym odcinku o tej samej długości trzeba przeprowadzić w ciągu
100 dni, to, przy założeniu takiej samej wydajności, należy zatrudnić do pracy o
wiem że proporcje będą nieco inne,ktoś może wytłumaczyć mi to w możliwie najprostrxy sposub?
4 sie 21:50
6latek: 25pr→156dni
xpr→100dni
xpr= policz
x−25pr= o tylu nalezy zatrudnic wiecej pracownikow
4 sie 21:54
maciu: ja początkowo też takie proporcje ułorzyłem że\
25−156
x−100
x=25*100 ale to jakoś inaczej ma być jednak
156
4 sie 21:55
6latek: Oj zle napisalem proprcje
25 pracownikow wykonuje prace w 156 dni
a 25prac +x dodatkowych ma wykonac prace w ciagu 100dni
czyli proprcja taka
25−−−−−156
25+x−−−−100
Teraz policz
4 sie 22:02
maciu: 25x= 100* 25 =
156
25x = 16
4 sie 22:10
maciu: 25x= 100*25 = 25x=16
156
4 sie 22:18
6latek: Tutaj do tego nalezy podejsc inaczej bo tzw liczba pracownikowdni czyli liczba pracownikow
przez liczbe dni musi byc stala
czyli 25pracownikow *156dni = (25+x)pracownikow *100dni
zapiszmy to inaczej
25*156= (25+x)*100
3900= 2500+100x
3900−2500=100x
wylicz x
4 sie 22:21
6latek: Nie bede Ci wiecej pomagal jesli bedziesz sie tak wyrazal dalej .To nie jest podworko
W domu tez tak sie wyrazasz? Nawet zblizajaca sie matura tego nie usprawiedliwia
4 sie 22:22
maciu: procenty będę musiał sobie odpuśćić
4 sie 22:26
6latek: To zadanie mozna wziac na logike i latwo i przyjemnie rozwiazac
25 pracownikow przez 156 dni = 3900 pracowniczodni (oznaczmy tak dla jasnosci
wiec 25 pracownikow przez 100dni to bedzie 2500 pracowniczo dni
Brakuje do 3900 1400 prdni
bo 3900−2500=1400
czyli brakuje 14 prcownikow zeby to uzupelnic bo 14pr *100dni to jest 1400 pracowniczo dni
4 sie 22:48
Mila:
Liczba pracowników liczba dni
25 156
x 100
Proporcjonalność odwrotna (stały iloczyn − w wierszu)
( taki sam odcinek torów− taka sama praca ma być wykonana w krótszym czasie⇔
potrzeba więcej pracowników))
25*156=3900
3900:100=39
39−25=14
4 sie 22:54
maciu: no teraz już trochę rozumiem
że trzeba odjąć 3900−2500=1400,ale skąd się wzięło 14 dni?
4 sie 22:58
6latek: nie 14 dni tylko 14 pracownikow
4 sie 22:59
maciu: no ok pracowników ale skąd z 1400 zrobiło się 14?
4 sie 23:01
6latek: Przeciez Ci dodatkowi maja pracowac 100 dni to ile jest 1400:100 ?
4 sie 23:08