4 sie 20:16
maciu: to jest 4 do 28 w tej potędze..../
4 sie 20:17
maciu: mi tam wyszło 4 do 29 ,ale trzeba jako 2 zapisać to 2 do drugiej i jeszcze do 29 czyli 2 do 58
4 sie 20:18
6latek: Polowa sumy to znaczy ze nalezy to podzielic przez 2
| 429 | | (22)29 | | 258 | |
| = |
| = |
| = 258−1= 257 |
| 2 | | 2 | | 21 | |
=====================================================
dzialania na potegach powtorz sobie
4 sie 20:24
maciu: 3^^27
4 sie 20:32
maciu: 327+326 353 = 32 = 9 a wyniki inny
= 351
326+325
4 sie 20:36
Jerzy:
A od kiedy: am + bn = am+n ?
4 sie 20:38
4 sie 20:39
maciu: nie to mi się pomylilo z mnożeniem,prosze nie pisać rozwiązania, ja to musze sam zrobić
4 sie 20:39
Jack: pokaz jak rozpisales, ze Ci wyszlo 32
4 sie 20:43
maciu: 327
4 sie 20:45
Jerzy:
| | 353 | |
No tak ... |
| = 3 53−51 = 3 2 = 9 ....proste ?  |
| | 351 | |
4 sie 20:45
Jack: ?
4 sie 20:46
maciu: tak napisałem a wynik to 3
4 sie 20:46
maciu: nie piszcie narazie ja sam na to musze wpaść bo tak się nigdy nie naucze
4 sie 20:47
Jerzy:
Tak liczył
4 sie 20:47
Jerzy:
maciu ... dla Ciebie 327 + 326 = 353 ...tak ?
4 sie 20:48
maciu: nie
4 sie 20:49
Jerzy:
No to całe szczęście
4 sie 20:52
maciu: tak jest w mnożeniu
4 sie 20:52
Jerzy:
4 sie 20:53
Jerzy:
Nic...ja tylko potwierdziłem
4 sie 20:54
maciu: zaraz to zadanko zrobie już wiem jak
4 sie 20:56
4 sie 21:13
Jerzy:
Dobrze.. 31*326 = 31+26 = 327
4 sie 21:15
maciu: no ale co z tego jak zapisałem tak cały licznik,mianownik też i nie wiem co dalej
4 sie 21:15
maciu: 31*326+31*325 podzielić na 31*325 + 31*325+31*324 co dalej?
4 sie 21:32
Smule: | 3(326 + 325) | |
| = 3 |
| 326 + 325 | |
Musisz wyciągnąć przed nawias, np.
8
3 + 8
5 = 8
2(8
1 + 8
3)
4 sie 21:33
maciu: wyciąganie przed nawias nie jest moją najlepszą stroną,nie ma jakiegoś innego sposobu?
4 sie 21:34
Smule: Takie zadanie trzeba "wyczuć" i nie nauczysz się jak je zrobić w 10 minut robiąc 3 przykłady.
4 sie 21:35
Smule: Policz na kalkulatorze jak nie umiesz wyciągać przed nawias
4 sie 21:36
maciu: dobra to z potęgami daje sobie spokój,a w przypadku pierwiastków też może dojść do takich
ekscesów?
4 sie 21:36
6latek: oczywiscie ze moze
np √6+√2= √2(√3+1)
4 sie 21:39
Smule: A co w tym ciężkiego zobacz:
96 + 99 = 94(92 + 95) bo
94*92 + 94*95 = 96 + 99
4 sie 21:39