zespolone
studia: Zapisac liczbe z=(2+√2+√3)+i(\√2 −√3) w postaci trygonometrycznej.
4 sie 19:52
6latek: (2+p{2+√3)2+(p{2−√3)2= 4+4p{2+√3+2+√3+2−√3= 8+4√2+√3
Teraz wyciag z tego pierwiastek i masz |z|
czy napewno jest taki zapis liczby z?
4 sie 20:10
studia: a jak wyznaczyć kąt skierowany
4 sie 20:21
6latek: | | y | |
Albo liczysz tgφ= |
| i widzisz ze y>0 i x>0 wiec 1 cwairtka |
| | x | |
| | x | |
albo cosφ= |
| i to wystarczy bo masz 1 cwiartke |
| | |z| | |
4 sie 20:28
studia: a da sie uproscic te pierwiastki jakos
4 sie 20:31
6latek: Da sie
Usun niewymiernosc z mianownika i jesli zajdzie potrzeba to usun jeszce raz
| | √3+1 | |
Albo zauwaz ze √2+√3 = |
| ( znam wzor i policzylem |
| | √2 | |
4 sie 20:39
Mila:
Dobrze zapisałeś część urojoną liczby z?
4 sie 22:06
6latek: Milu 
Dlatego nie rozwiazywalem tego dalej bo rachunki troche nieladne
Chociaz mozna bylo dalej to ciagnac i
studia mogl/a to zrobic
4 sie 22:08