z parametrem
matula: Wyznacz wartość parametru a dla którego x2+ax+a2+6a<0 jest spełnionene dla x ∊ (1,2).
4 sie 19:07
4 sie 19:10
omikron: Co daje ten warunek? A jeżeli delta będzie ujemna to warunki zadania będą spełnione?
4 sie 19:18
Jerzy:
Słuszna uwaga .... i drugi: Δ > 0
4 sie 19:20
omikron: To też nie wystarczy, nie wiadomo jaka będzie współrzędna y wierzchołka, od tego zależy ten
przedział
4 sie 19:27
omikron: Musi być x1=1, a x2=2
4 sie 19:27
Jerzy:
| | 3 | |
No i właśnie wtedy: xw = |
| |
| | 2 | |
4 sie 19:28
omikron: I wzory Vieta. Czyli trzy warunki, delta >0 i dwa wzory Vieta
4 sie 19:29
ICSP: | | 3 | |
x1 = 1 i x2 = 2 ⇒ xw = |
| . Oczywiście możemy tak napisać tylko wtedy gdy miejsca |
| | 2 | |
zerowe istnieją czyli gdy Δ > 0 .
4 sie 19:29
omikron: Ale to daje tylko informację że środek symetrii to 3/2, miejsca zerowe mogłyby być równie
dobrze 0 i 3
4 sie 19:30
Jerzy:

1) Δ > 0
4 sie 19:31
Mariusz:
Jeżeli wyróżnik będzie ujemny to wobec tego że współczynnik przy x2 jest równy jedynce
czyli jest dodatni trójmian kwadratowy będzie przyjmował tylko wartości dodatnie
4 sie 19:33
Jerzy:
Zastanów się omikron ..gdyby były takie miejsca zerowe, to funkcja osiągałaby
wartości ujemne poza przedziałem (1,2)
4 sie 19:33
omikron: Czyli niezgodnie z poleceniem, a nie wyklucza tego warunek x wierzchołka
4 sie 19:35
Jerzy:
| | 3 | |
Tu masz taki przypadek: xw nadal = |
| |
| | 2 | |
4 sie 19:36
Jerzy:
Tak ... a ma być ujemna tylko w przedziale (1,2)
4 sie 19:36
omikron: Czyli w innym nie może być ujemna, a ma drugim rysunku jest
4 sie 19:38
Jerzy:
Drugi rysunek, to komentarz do Twojego postu 19:30
Ta funkcja ma być ujemna tylko w przedziale (1,2)
4 sie 19:39
Mariusz:
x2+ax+a2+6a=(x−1)(x−2)
x2+ax+a2+6a=x2−3x+2
a=−3
a2+6a=2
a∊∅
4 sie 19:41
omikron: Warunek x wierzchołka nie wyklucza przypadku, gdzie miejscami zerowymi są 0 i 3, a trzeba
wykluczyć wszystkie przypadki niezgodne z poleceniem. Pokazałeś właśnie to na rysunku.
4 sie 19:52
omikron: A co jeżeli miejscami zerowymi byłyby 5/4 i 7/4? Też zgodne z Twoimi warunkami, a niezgodne z
poleceniem.
4 sie 19:54
Jerzy:
Wtedy niebyłoby możliwym, aby funkcja przyjmowała wartości ujemne w całym przedziale: (1,2)
4 sie 20:07
omikron: No właśnie, ale przy Twoich warunkach może taka sytuacja zaistnieć.
4 sie 20:08
Jerzy:
Już widzę, o co Ci chodzi ... w zadaniu nie jest powiedziane "jedynie w przedziale (1,2)",
a więc mój rysunek 19:36 , też spełnia warunki zadania
4 sie 20:14
omikron: Nie jest powiedziane, ale przy takim sformułowaniu raczej tak się to powinno rozumieć. Jeżeli
mogą być inne przypadki, to polecenie brzmi "dla jakich wartości parametru przedział ...
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności"
Ale dobrze, nawet jeżeli rozumieć to tak, to dla miejsc zerowych 5/4 i 7/4 jest to niezgodne z
poleceniem, a zgodne z Twoimi warunkami.
4 sie 20:17
Jerzy:
A dlaczego tak uważasz ? .... przecież przy tych miejscach zerowych funkcja spełnia warunek,
że jest ujemna w przedziale (1,2) [ co prawda w niecałym, ale jest ]
4 sie 20:21
omikron: Nie ma być w części ujemna, tylko w całości, bo ma być "dla x ∊ (1,2)"
4 sie 20:23
Jerzy:
Nie rozumiemy się ...czy funkcja na rysunku 19:36 spełnia warunki zadania ?
4 sie 20:25
omikron: Nie, bo rozwiązaniem nierówności jest przedział (0,3), a nie (1,2) jak w poleceniu.
4 sie 20:27
Jerzy:
Z treści zadania wynika,że ma być ujemna w przedziale (1,2) .... i jest,
a dlaczego nie moze być też ujemna poza tym przedziałem ?
4 sie 20:28
omikron: To napisałem wyżej, że nawet jeżeli tak to rozumieć, to wciąż są takie przypadki jak miejsca
zerowe 5/4 i 7/4
4 sie 20:30
Jerzy:
Podsumujmy .... chociaż nie jest to wprost powiedziane w treści zadania, to chodzi o to,
aby była ujemna tylko w przedziale (1,2) [ i nigdzie indziej więcej ]
4 sie 20:31
Jerzy:
Czyli mamy cztery warunki:
1) Δ > 0
3) f(1) =0
4) f(2) = 0
4 sie 20:33
omikron: Tak
4 sie 20:33
matula: Tresć zadania była taka
Wyzancz wartość parametru a dla których x2+ax+a2+6a<0 (tu kwantyfikator "dla kazdego") x ∊
(1,2)
4 sie 20:34
Jerzy:
| | 3 | |
OK .... i co więcej warunek : xw = |
| jest zbędny |
| | 2 | |
1) Δ > 0
2) f(1) = 0
3) f(2) = 0
4 sie 20:36
omikron: Zastanowiłem się jeszcze chwilę i myślę, że w innym miejscu też może być ujemna, po prostu zbyt
często stosuję zamiennie "dla" i "⇔". Nie zmienia to jednak tego, że w całym podanym
przedziale musi być ujemna wartość.
Czyli:
1) Δ>0
2) x1 ≤ 1
3) x2 ≥ 2
4 sie 20:47
Jerzy:
Nie ... te warunki są niepoprawne ... popatrz na drugi wykres, spełnia Twoje warunki,
a nie spełnia warunków zadania
4 sie 20:51
omikron: Ustaliliśmy już, że poza tym przedziałem funkcja też może przyjmować ujemną wartość, czyli
spełnia warunki zadania.
4 sie 20:53
Jerzy:
Popatrz 20:31 .... i tego się trzymaj
4 sie 20:54
omikron: Czyli teraz uważasz, że ma być tylko w tym przedziale ujemna?
Matula, masz może odpowiedź?
4 sie 20:58
Jerzy:
Tak uważam.. i uważam też,że treść zadania nie jest precyzyjna
4 sie 20:59
omikron: Dobra, to wstrzymajmy się i poczekajmy, może matula ma odpowiedź, to się dowiemy jak powinniśmy
to rozumieć.
4 sie 21:01
Jerzy:

Każda z tych funkcji jest ujemna w przedziale ( 1,2 ).
4 sie 21:06
omikron: W zależności od tego jak powinniśmy to rozumieć albo warunki z 20:36 albo 20:47 są poprawne.
4 sie 21:08
matula: so tylko dwa warunki f(1)≤ 0, f(2)≤ 0
7 sie 23:47
Jerzy:
Czyli rysunek z 21:06 jest dobry
8 sie 06:04
matula: Szkoda że nie napisaliście tych warunków od razu i musiałam pójść na korepetycje zeby to
rozwiązać
8 sie 07:43
Jerzy:
A to nie jest rozwiązanie z książki , tylko z korepetycji ?
8 sie 08:13
matula: tak z korepetycji ale to był nauczyciel matematyki wiec chyba dobrze
8 sie 08:30
6latek: Napisz mi z jakiej ksiazki i ewntualnie nr zadania Dobrze ?
8 sie 09:05
Jerzy:
Nie twierdzę,że żle ...problem polega na dwuznacznośi treści zadania..
1) funkcja przyjmuje warości ujemne tylko w przedziale (1,2)
2) funkcja przyjmuje wartości ujemne w przedziale (1,2)
8 sie 09:10
8 sie 09:24
omikron: Czyli jednak. Ale tak czy inaczej uważam że powinno być trochę bardziej sprecyzowane polecenie.
8 sie 12:00