obwód
graf: Dla dowolnego trójkąta ABC na płaszczyźnie, rysujemy okrąg O taki, że AB jest jego średnicą.
Umieszczamy wewnątrz O punkt P. Pokaż ż przynajmniej jeden z trójkątów: PAB, PBC, PAC ma
mniejszy obwód niż ABC.
4 sie 09:49
Rafal44: Może to mało, ale może ktoś inny dorzuci coś więcej.
Załóżmy, że punkt P leży wewnątrz trójkąta ABC. Oznaczmy: |AB|=c, |BC|=a, |CA|=b, |AP|=x,
|BP|=y, |CP|=z. Jeśli wszystkie trójkąty: PAB, PBC, PAC mają nie mniejsze obwody niż trójkąt
ABC, to (x+y+c)+(y+z+a)+(z+x+b)>=3(a+b+c), czyli x+y+z>=a+b+c. Suma (x+y+z) jest najmniejsza,
gdy punkt P pokrywa się z punktem Fermata. Jednak wtedy kąty APB, BPC, CPA mają miarę 120
stopni, czyli są rozwarte i x,y<c; y,z<a; z,x<b; a zatem x+y+z<(a+b+c)/2, co prowadzi do
sprzeczności.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_Fermata
4 sie 20:40
Rafal44: Przepraszam, powinno być: x+y+z<a+b+c
4 sie 20:45
www: Jakiś dziwny ten dowód
4 sie 21:11
Rafal44: Dziwny, bo niekompletny.
5 sie 09:04
www: no to moze ktos uzupełni
5 sie 09:05
jc: Rafał44, wydaje mi się, że dla nierównoramiennego trójkąta ABC, znajdziemy taki punkt P,
że AB + BC + CA < AP + BP + CP. Wystarczy P wybrać jako punkt przecięcia okręgu
z dwusieczną kąta ACB. Zatem w ten sposób nie dojdziemy do sprzeczności.
Zadanie jednak nie wydaje się trudne
5 sie 09:52
Rafal44: jc, prawdopodobnie masz rację, ale w treści jest napisane, że punkt P leży wewnątrz okręgu

Mój dowód dotyczył tylko sytuacji, gdy punkt P leży wewnątrz trójkąta ABC. Wydaje mi się, że
rozwiązanie jest o wiele prostsze, ale wciąż nam umyka
5 sie 10:09
jc: Wiem, że ma leżeć wewnątrz, to akurat dla dowodu nie ma znaczenia. Można się odrobinkę
od brzegu odsunąć. Coś miałem, tylko nie bardzo mi się podobało.
Wyjeżdżam na dwa dni, więc co najwyżej pomyślę w pociągu.
Przy okazji, to co napisałem o 9:52 może być trudniejsze od zadania.
Sprowadza się do stwierdzenia, że dla pewnego t (przy a ≠ π/4)
cos (t−a) + cos t + sin t > 1 + cos a + sina a
(może cos jeszcze trzeba założyć)
5 sie 10:17
Rafal44: Właśnie zauważyłem, że wszystko, co napisałem, to bzdury. Poddaję się i przepraszam.
5 sie 11:08
jc: Nie wszystko to bzdury, przecież mogło się udać
5 sie 11:11
jc: Mam takie rozwiązanie.
AP ≤ BC lub BP ≤ AC. W przeciwnym razie punkt P leżałby poza kołem (dlaczego?).
Załóżmy więc, że AP ≤ BC (drugi przypadek jest podobny).
PC < AB (bo AB jest średnicą, a punkt P ma leżeć wewnątrz koła).
Mamy zatem
AP + P C + AC < BC + AB + AC.
8 sie 17:02
graf: W przeciwnym razie punkt P leżałby poza kołem (dlaczego?). No właśnie dlaczego?
8 sie 17:38
jc: Uzupełnienie. Zakładamy, że AP > BC oraz BP > AC. Wewnątrz trójkąta ABP możemy narysować
trójkąt ABD taki, że AD = BC < AP, BD = AC < BP.
Punkt D leży na okręgu. W takiej sytuacji punkt P musi leżeć poza okręgiem.
8 sie 18:26