Ciekawe
Jacek:

Oblicz pole czworokąta ABCD wiedząc że kąt między styczną do okręgu a bokiem AD jest równy 60
stopni, AB=BC oraz AC=2DC
4 sie 09:13
Mariusz:
Dodatkowo suma przeciwległych kątów jest równa 180°
oraz działa tutaj wzór Herona
4 sie 09:48
Jacek: nie mam nadal koncepcji
4 sie 10:01
ss: jak obliczyc pole jak nawet an jesden bok nie jest podany
4 sie 10:08
Jacek: no mówię Wam, że takie zadanie jest w testach maturalnych z nowej ery, trzeba ćwiczyć co by nie
wyjść z wprawy bo nieużywany narząd zanika a to zadanko mnie zaintrygowało xddd
4 sie 10:26
ax: na pewno
AC=2DC
4 sie 11:04
Jacek: tak xd
4 sie 11:14
Jacek: a dc nie bedzie srednicą?
4 sie 12:33
Jerzy:
Zadanie jest proste .... tylko rysunek nieco myli.
Oczywiście zakładamy,że R jest dane.
1) Punkty A i D są "sztywne" i łatwo policzyć bok AD
2) skoro AB = BC , to prosta zawierająca wysokość trójkąta równoramiennego ABC
przechodzi przez środek okręgu ..... zatem trójkąt ADC jest równoramienny .... i po
zadaniu
... zróbsobie lepszy rysunek
4 sie 12:34
Jerzy:
Zastanów się ...jak cięciwa może byc dwa razy większa od średnicy
4 sie 12:38
Jerzy:

Mniej więceju coś takiego
4 sie 12:41
ss: mozemy zakładać ze mamy dany promień?
4 sie 12:41
Jacek: chyle czola, moj blad , dc=2ac
4 sie 12:43
Jerzy:
Inaczej zadanie nie ma sensu .... przecież pole tego czworokąta musi zależeć od jakiejś
wielkości stałej ( nie wyrazisz pola czworokata za pomocą samego kata 60o )
4 sie 12:44
Jerzy:
A to mnie wkurzyłeś .... za karę teraz kombinuj sam .... ideę rozwiązania Ci podałem
4 sie 12:45
Jerzy:
Oczywiście DC nie musi być średnicą
4 sie 12:46
ss: Tena ADC w takim razie jest rownobczny?
4 sie 12:55
Jacek: a tw cosinosow zeby da uzyskac?
4 sie 13:19
Jacek: i to bedzie da=√3x , kat adc 30, kat abc 150 ale dalej nwm co
4 sie 13:29
piotr1973: aby obliczyć pole musi być dany jakiś wymiar długości.
4 sie 13:36
www: Napisz poprawna treść w końcu, bo to nie zgadywanka
4 sie 14:25
4 sie 18:31