matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu, mógłby ktoś sprawdzić?
Patrycja:
Nierownosc |a
n
−g|<e , mógłby ktoś sprawdzić
?
n
a
n
=
g=1 e=3/50
n+5
n
|
−1| <e
n+5
−5
|
|<e
n+5
5
<3/50
n+5
250<3n+15 235<3n 78 1/3<n a
79
,a
80
,a
81
,..........
3 sie 20:41
Jack:
−5
3
|
| <
n+5
50
i stad jest przejscie :
−5
3
−5
3
> −
/\
<
n+5
50
n+5
50
nastepnie masz blad w przejsciu z
5
3
<
→ 250<3n+15
n+5
50
chyba ze zakladamy ze n ≥ −5 nwm czy mozna tak w granicach...
3 sie 23:00
Jack:
n>−5 naturalnie *
3 sie 23:10
Patrycja:
Ok, Dziękuję!
4 sie 02:23