liczby rzeczywiste
kk: Wykaz ze dla kazdej liczby n liczba n
5 − n jest podzielna przez 30
Mam tyle ze n
5 − n = n(n
4− 1) = n(n
2 − 1)(n
2 + 1)
Co powinnam z tym dalej zrobic jesli to w ogole jest dobrze?
3 sie 19:53
kk: a no i (n2 −1) tez jeszcze rozlozyc...
3 sie 19:54
6latek: n5−n=n(n2−1)(n2+1) = n(n−1)(n+1)(n2+1)
liczba jest podzielna przze30 jesli jest podzielna przez 6 i 5
przez 6 to wiadomo bo (n−1)(n(n+1) to iloczyn 3 kolejnych liczb natutralnych wiec wsrod nich
jest ....to wiesz gorzej jest udowodnic podzielnosc przez 5
3 sie 20:05
3 sie 20:11
kk: Okej dzieki wam wielkie

czasem jak robie te dowody to nie wiem czy juz koniec czy cos
dopisywac i na to rozwiazanie z podzielnoscia na 5 bym chyba nie wpadla

dzieki jeszcze raz
3 sie 20:26