1 | 1 | 2 | ||||
∫e2arctanxdx+ | (x2+1)e2arctanx− | ∫(x2+1)e2arctanx | dx | |||
2 | 2 | x2+1 |
1 | ||
∫e2arctanxdx+ | (x2+1)e2arctanx−∫e2arctanxdx | |
2 |
1 | ||
= | (x2+1)e2arctanx+∫0dx | |
2 |
1 | ||
= | (x2+1)e2arctanx+C | |
2 |
x2 − 1 | 1 | ||
∫ | dx | ||
x2 + 1 | √1 + x4 |
x2−1 | 1 | 1 | ||
∫ | dx | |||
x2+1 | x | √x2+1/x2 |
| 1 | 1 | |||||||||||
∫ | dx | ||||||||||||
| x | √x2+1/x2 |
| 1 | |||||||||||
∫ | dx | |||||||||||
| √x2+1/x2 |
1 | ||
t=x+ | ||
x |
1 | ||
dt=(1− | )dx | |
x |
1 | ||
t2=x2+ | +2 | |
x2 |
1 | ||
t2−2=x2+ | ||
x2 |
dt | ||
∫ | ||
t√t2−2 |
u2+2 | ||
t= | ||
2u |
2u2−u2−2 | u2−2 | |||
u−t= | = | |||
2u | 2u |
2u*2u−2(u2+2) | ||
dt= | du | |
4u2 |
u2−2 | ||
dt= | du | |
2u2 |
2u | 2u | u2−2 | ||
∫ | du | |||
u2+2 | u2−2 | 2u2 |
du | ||
2∫ | ||
u2+2 |
du | |||||||||||
∫ | |||||||||||
|
| |||||||||||
√2∫ | du | ||||||||||
|
u | ||
=√2arctan( | )+C | |
√2 |
t+√t2−2 | ||
=√2arctan( | )+C | |
√2 |
| |||||||||||
=√2arctan( | )+C | ||||||||||
√2 |
| |||||||||||||||||
=√2arctan( | )+C | ||||||||||||||||
√2 |
x2+1+√x4+1 | ||
=√2arctan( | )+C | |
√2x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |