matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną.
Lula:
Boże, co robię źle? Pochodna z : y=2arccos
√
x
2
−
√
3x − 2x
2
)
2
Odp. y= −
5x
2
+2x+1
Już mi chyba wszystko wyszło, ale nie to! Mógłby ktoś to rozwiązać kroczek po kroczku?
3 sie 15:45
Jerzy:
Co robi nawias na końcu ? Pokaż swój wynik.
3 sie 16:04
Mariusz:
Coś ta odpowiedź mi się nie podoba
10
=−
25x
2
+10x+5
10
=−
25x
2
+10x+1+4
10
5
1
=−
=−
(5x+1)
2
+4
2
5x+1
(
)
2
+1
2
5x+1
−arctan(
)+C
2
1
1
3−4x
−2
−
x
√
1−
4
4
√
x
2
√
3x−2x
2
1
1
3−4x
−2
−
1
√
4−x
2
4
√
x
2
√
3x−2x
2
1
1
3−4x
−4
−
√
4−x
4
√
x
2
√
3x−2x
2
1
3−4x
−
−
√
x
√
4−x
2
√
3x−2x
2
3 sie 23:50