Równania trygonometryczne
laura: Witam wszystkich, zrobiłam równanie i nie wiem czemu jedno rozwiązanie jest inne.
2sin
x *cos
x − 2sin
x + cos
x = 1
2sin
x(cos
x − 1) + cos
x − 1 = 0
(2sin
x + 1)(cos
x − 1)=0
2sin
x +1=0 ⋁ cos
x − 1=0
2sin
x=−1 cos
x = 1
sin
x=−
12 x= 2kπ
x
0=−
π6
x=−
π6 + 2kπ ⋁ x=
76π +2kπ , k∊C
W odpowiedziach są takie rozwiąznia:
x=2kπ (wyszło mi)
x=
76π +2kπ (wyszło mi)
x=
116π + 2kπ (to mi właśnie nie wyszło

)
3 sie 14:58
Jerzy:
| | π | | 11 | |
Masz dobrze ... Twoje rozwiazanie: x = − |
| + 2kπ , to to samo , co: x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
3 sie 15:07
laura: A czy mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego to jest to samo?
3 sie 15:14
Jerzy:
2π jest okresem zasadniczym dla sinusa , a więc dodanie kąta 2π nic nie zmienia:
| | π | | π | | 11 | |
− |
| + 2kπ = − |
| + 2kπ + 2π = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
3 sie 15:18
laura: aaaaa dziękuje bardzo za wyjaśnienie!
3 sie 15:24