Udowodnij tożsamosci
Majki: Udowodnij tożsamosci
a)sin4x+sin2x*cos2x+cos2x=1
b)(1−cos2x)(1+tg2x)=tg2x
3 sie 14:40
Jerzy:
Co byś zaproponował/ała ?
3 sie 14:44
Majki: żebyś to rozwiazal a ja to przeanalizuję
3 sie 14:46
Jerzy:
Już Ci dałem trzy gotowce ... teraz wskazówka : wyłacz z pierwszych dwóch wyrażeń przed nawias:
sin2x
3 sie 14:53
Jack: Podpowiedz :
a) cos2x = 1 − sin2x
3 sie 15:52
Jerzy:
2
a) = sin2x(sin2x + cos2x) + cos2x = sin2x + cos2x = 1 ... i po temacie
3 sie 15:54
Jerzy:
| | sin2x + cos2x | | sin2x | |
b) = sin2x* |
| = |
| = tg2x |
| | cos2x | | cos2x | |
3 sie 15:56
Jerzy:
Twój sposób Jack też dobry
3 sie 15:59