Wyrażenia algebraiczne - dowodzenie twierdzeń
Piotrek: | | −2 | | a+1 | |
Liczba a jest liczbą niewymierną. Wykaż, że liczby: |
| , |
| są liczbami |
| | a | | a−1 | |
niewymiernymi.
W pierwszym przypadku zrobiłem coś takiego:
| | −2 | | −2 | | p | |
Dowód (nie wprost): |
| ∊ W ⇒ istnieje: p,q ∊ W i p,q ≠ 0 ( |
| = |
| ) |
| | a | | a | | q | |
⇒ ap = −2q /: p≠0
| | −2q | | −2 | |
a = |
| ∊ W − sprzeczność ⇒ |
| ∊ NW cbdu. |
| | p | | a | |
I tu moje pytanie czy mogę założyć że p i q są różne od zera?
W drugim przykładzie kompletnie nie mam już pomysłu. Proszę o jakąś wskazówkę.
Z góry dziękuję
3 sie 13:18
jc: Wiemy, że a jest liczbą niewymierną.
Załóżmy, że r = (a+1)/(a−1) jest liczbą wymierną. r ≠1.
Wtedy (a−1)r = a+1, a(r−1)=r+1 i a = (r+1)/(r−1) byłoby wbrew założeniu liczbą wymierną.
Zatem r jest liczbą niewymierną.
3 sie 13:41