3 sie 08:39
===:
x<86
3 sie 10:46
===: oczywiście 0<x<86
3 sie 10:48
gwe: a da sie konkretnie obliczyc?
3 sie 11:32
trójkąt: wystarczy wiedzieć, że suma kątów w każdym z trójkątów = 180o
3 sie 13:33
gwe: no tyle to wiem

ale jak to wykorzystac
3 sie 13:35
Jack: nie ma wiecej danych?
3 sie 18:10
Kacper:
Rysunek piękny, kąty zachowane..
3 sie 18:38
Mariusz:
AEC trójkąt równoramienny więc kąty przy podstawie są równe
Jeżeli dodamy do tego to co napisał trójkąt to otrzymamy
2(x+6)+88=180
2(x+6)=92
x+6=46
x=40
3 sie 18:43
Mariusz:
Twierdzenie z sumą kątów jest prawdziwe tylko dla geometrii euklidesowej
więc w rzeczywistych warunkach się ono nie sprawdzi
bo Ziemia jest geoidą zbliżoną do elipsoidy o promieniach
R1=6378
R2=6357
3 sie 18:53
Jack: skad wiadomo ze AEC −> rownoramienny?
3 sie 19:30
Mariusz:
Z treści zadania , poza tym jest to zaznaczone na rysunku kreskami
3 sie 19:47
qwe: Mariusz AEC na pewno nie jest równoramienny.
3 sie 20:11
Mariusz:
Zgadza się musiałoby być AC=CE
Może dołożyć twierdzenie sinusów i cosinusów
3 sie 20:53
qwe: No własnie nie wiem jak policzyc
3 sie 21:02
Mariusz:
Z twierdzenia sinusów
Z twierdzenia cosinusów
DE
2=AD
2+AE
2−2ADAEcos(x)
| | sin2(88) | | sin2(94) | |
DE2=DE2 |
| +DE2 |
| − |
| | sin2(86) | | sin2(x) | |
| | sin(88) | sin(94) | |
2DE2 |
|
| cos(x) |
| | sin(86) | sin(x) | |
| | sin2(88) | | sin2(94) | | sin(88) | sin(94) | |
1= |
| + |
| −2 |
|
| cos(x) |
| | sin2(86) | | sin2(x) | | sin(86) | sin(x) | |
3 sie 21:12
qwe: a mozesz zazczyć na rysunku skad te kąty np 88?
3 sie 22:08
qwe: i jeszcze jakoś da się z tego wyliczyć x? lub sinx?
3 sie 22:23
Mariusz:
∡ACB=180−(60+28)
∡ACD=180−(180−(60+28))=60+28=88
∡ADC=180−94=86
| | sin2(88)sin2(x)+sin2(86)sin2(94) | |
1= |
| |
| | sin2(86)sin2(x) | |
| | sin(88)sin(94)sin(86) | |
− |
| 2sin(x)cos(x) |
| | sin2(86)sin2(x) | |
sin
2(86)sin
2(x)=sin
2(88)sin
2(x)+sin
4(86)−sin(88)sin
2(86)2sin(x)cos(x)
(sin
2(86)−sin
2(88))sin
2(x)=sin
4(86)−sin(88)sin
2(86)2sin(x)cos(x)
(sin
2(86)−sin
2(88))2sin
2(x)=2sin
4(86)−2sin(88)sin
2(86)2sin(x)cos(x)
(sin
2(86)−sin
2(88))(1−cos(2x))=2sin
4(86)−2sin(88)sin
2(86)sin(2x)
(sin
2(86)−sin
2(88))−(sin
2(86)−sin
2(88))cos(2x)=2sin
4(86)−2sin(88)sin
2(86)sin(2x)
(sin
2(88)−sin
2(86))cos(2x)+2sin(88)sin
2(86)sin(2x)=2sin
4(86)−(sin
2(86)−sin
2(88))
(sin
2(88)−sin
2(86))cos(2x)+2sin(88)sin
2(86)sin(2x)=2sin
4(86)+(sin
2(88)−sin
2(86))
√((sin2(88)−sin2(86)))2+(2sin(88)sin2(86))2
| | 2sin(88)sin2(86) | |
cos(2x−arctan( |
| ))= |
| | sin2(88)−sin2(86) | |
2sin
4(86)+(sin
2(88)−sin
2(86))
| | 2sin(88)sin2(86) | |
cos(2x−arctan( |
| ))= |
| | sin2(88)−sin2(86) | |
| 2sin4(86)+(sin2(88)−sin2(86)) | |
| |
| √((sin2(88)−sin2(86)))2+(2sin(88)sin2(86))2 | |
3 sie 23:07