matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
krótka całka
całker:
Witam Mam problem z obliczeniem całki która jest mi potrzebna do dokończenia równania różniczkowego dy / cos
2
y
3 sie 01:44
Mariusz:
W liczniku jedynka trygonometryczna i przez części
cos
2
(y)+sin
2
(y)
sin
2
(y)
∫
dy=∫dy+∫
dy
cos
2
(y)
cos
2
(y)
sin(y)
=∫dy+∫sin(y)
dy
cos
2
(y)
sin(y)
cos(y)
=∫dy+
−∫
dy
cos(y)
cos(y)
sin(y)
=∫dy+
−∫dy
cos(y)
sin(y)
=
+∫0dy
cos(y)
sin(y)
=
+C
cos(y)
3 sie 04:22
Jerzy:
1
Przecież to całka elementarna, bo: ( tgx )' =
cos
2
x
3 sie 06:00