rozwiąż równanie różniczkowe
kaśka: xy'=y(1+xsinx−3ysinx)
wiem, że ma wyjść potem coś takiego:
t=y−1
y'=−t−2*t'
−x*t−2*t'−t−1(1+xsinx)=−3t−2sinx
−x*dt/dx−t(1+xsinx)=−3sinx
−x*dt/dx=t(1+xsinx)
−dt/t=(1+xsinx)dx/x
po rozwiązaniu całki jakieś dziwactwa mi wychodzą i nic się nie chce skracać. Może się tutaj
gdzies pomyliłam, nie mam pojęcia
Mariusz:
Tak to jest równanie Bernoulliego
Zastosowane podstawienie sprowadza równanie do równania liniowego
W równaniu liniowym poprawnie zaczęto liczyć całkę równania jednorodnego
Po obliczeniu tej całki wystarczyło uzmiennić stałą i wrócić do poprzedniej zmiennej