całka oznaczona
gre: ∫02 (3x2−3x+1)cos(x3−3x2+4x−2)dx jak policzyć
2 sie 16:17
jc:
= 2*sin 2
2 sie 16:46
jc:
x = t+1
∫02 ... dx = ∫−11 (3t2+3t+1) cos(t3+t) dt = ∫01 (3t2+1) cos(t3+t) dt
= [ sin(t3+t) ]−11 = 2 sin 2
Całka z nieparzystej funkcji 3t cos(t3+t) po symetrycznym przedziale znika.
2 sie 16:52
jc: gre, gdzie znalazłeś takie zadanie?
2 sie 21:13
gre: a co z tym zadaniem nie tak?
2 sie 21:34
jc: Dlaczego coś ma być nie tak? Mamy wynik. Zaciekawiło mnie skąd wziąłeś takie zadanie.
Może sam wymyśliłeś?
2 sie 21:40
gre: a po co maiłbym wymyślać, a co w nim takiego ciekawego
2 sie 21:54
jc: Wymyślanie zadań jest równie pouczające, jak rozwiązywanie.
2 sie 22:17