Obliczyć pochodną:
human: Obliczyć pochodną:
y= ln( 5x− 1 / 3x+2)
Powinno wyjść 13 / (5x −1)(3x +2)
Mnie wychodzi 13/ 9x2+12x+4
2 sie 15:57
Janek191:
więc
| | 3x + 2 | | 5 x − 1 | |
y ' = |
| * ( |
| ) ' = |
| | 5 x − 1 | | 3 x + 2 | |
2 sie 16:05
2 sie 16:07
jc: Janek191, Twoją pochodną liczymy tak
y = ln (5x−1) − ln(3x+2)
| | 5 | | 3 | | 13 | |
y' = |
| − |
| = |
| |
| | 5x−1 | | 3x+2 | | (5x−1)(3x+2) | |
2 sie 16:16
human: Dobra mam to. Zrobiłam głupi błąd. Potraktowałam to jako pochodną z dzielenia, a nie z ln x.
Dzięki!
2 sie 16:24
jc: human, żaden z podanych przez Ciebie wyników nie jest prawidłowy.
2 sie 16:27
human: 13 / (5x −1)(3x +2)
Sorry, jeszcze nie ogarniam kreski pionowej XD
2 sie 16:28
Janek191:
Raczej poziomej
2 sie 16:29
jc: Też źle. Pochodna Twojej funkcji to 7/(7x+3).
2 sie 16:30
jc: Jaką kreskę pionową masz na myśli?
2 sie 16:31
human: Wyszedł mi taki sam wynik jak w odpowiedziach.
2 sie 16:32
human: 13 ( 5x − 1 ) ( 3x + 2 )
2 sie 16:34
2 sie 16:35
jc: Wynik, który napisałeś jest pochodną funkcji Janka191. Ty miałeś inną funkcję.
2 sie 16:48
Dziadek Mróz:
Pany matki dobrodzieje...
| | u | |
y = ln(w) w = |
| u = 5x − 1 v = 3x + 2 |
| | v | |
| | 1 | |
y' = [ln(w)]' = |
| * w' = *) |
| | w | |
| | u | | [u]'v − u[v]' | |
w' = [ |
| ]' = |
| = **) |
| | v | | v2 | |
u = [5x − 1]' = 5
v' = [3x + 2]' = 3
| | 5(3x + 2) − 3(5x − 1) | | 15x + 10 − 15x + 3 | |
**) = |
| = |
| = |
| | (3x + 2)2 | | (3x + 2)2 | |
| | 1 | | 13 | | 3x + 2 | | 13 | |
*) = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | | | (3x + 2)2 | | 5x − 1 | | (3x + 2)2 | |
2 sie 16:51
jc: Dzidku Mrozie, Twoją pochodną liczy się prosto (spójrz na wpisz z 16:16).
humana pochodną też liczy się prosto, ale to dwie różne pochodne!
2 sie 16:53