oblicz sumę dwudziestu pierwszych wyrazow ciagu wiedząc że suma wyrazu osmego i
witek: oblicz sumę dwudziestu pierwszych wyrazow ciagu wiedząc że suma wyrazu osmego i trzynastego
wynosi 37 a różnica wyrazów dziewiątego i szóstego wynosi 9
2 sie 15:18
uuu: nic o tym ciągu nie podano?
2 sie 15:29
Janek191:
a8 + a13= 37
a9 − a6 = 9
Skorzystaj z wzoru an = a1 + (n −1)*r
2 sie 15:58
uuu: skad ty wiesz jaki to ciag bedzie
2 sie 16:01
Janek191:
(a
1 + 7 r) + ( a
1 + 12 r) = 37
(a
1 + 8 r) − ( a
1 + 5 r) = 9
−−−−−−−−−−−
2 a
1 + 19 r = 37
3 r = 9 ⇒ r = 3
−−−−−−−−−−−
2 a
1 = 37 − 19 r = 37 − 19*3 = 37 − 57 = − 20 ⇒ a
1 = − 10
zatem
a
21 = ...
2 sie 16:02
Janek191:
Założyłem, ze jest to ciąg arytmetyczny
2 sie 16:03
uuu: No to musisz jeszcze pozkładać ∞−1 razy
2 sie 16:05
Janek191:
Źle przeczytałem treść zadania. Ma być suma 20 pierwszych wyrazów, czyli 20*a1
a nie suma 21początkowych wyrazów.
2 sie 16:08
6latek: Po co ∞−1 razy ?
sa dwie mozliwosci albo geometryczny albo arytmetyczny
2 sie 17:12
uuu: wątpie ze 2
2 sie 17:41
jc: 6latku, niby dlaczego tak?
2 sie 17:53
6latek: Witaj
jc 
Zakladam ze kolega nie jest studentem bo student powinien rozwiazac takie zadanie bez zadnych
problemow wiec bedzie to licealista.
takie zadania w liceum sa z cyklu ciag arytmetyzny albo ciag geometryczny .
2 sie 18:04
uuu: a ty 6latek juz studiujesz?
2 sie 18:13
6latek: Moze zaczne
2 sie 18:38
Yeti:
Jeżeli dany ciąg jest arytmetyczny, to informacja ,że a
9−a
6=9 −−− jest zbędna!
bo:
S
20= me*20 , me −−− mediana
S
20= 37*10=370
Pozdrawiam
Janka
2 sie 19:55
6latek: A gdzie dopisek
czy naczynia pomyte ?

Tez witam
2 sie 20:40