Znajdź pierwiastki równania
roberts: x4−x3−8x−8=0
Bardzo proszę o pomoc bo mam chyba jakieś zaćmienie!
2 sie 15:06
uuu: trudny przykład, nie ma łatwych medod w tym wypadku
2 sie 15:31
:::
A może takie jest to równanie: x4+x3−8x−8=0 ?
2 sie 15:34
Jerzy:
Albo: x
4 − x
3 −8x
+ 8 ... w obu przypadkach banał
2 sie 15:36
uuu: no moze nie banał w wyjsciowym
2 sie 15:38
Jerzy:
w wyjściowym, oczywiście nie
2 sie 15:40
roberts: Kochani!
Gdyby były inne znaki (plusy tak jak zaznaczyliście) nie zawracałbym nikomu głowy!
Problem polega jednak na tym, że znaki są wszędzie ujemne oprócz pierwszego składnika

!
2 sie 15:42
roberts: Widzę, że nie ma pomysłów!
No,... ja niestety też nie bardzo widzę rozwiązanie choć próbowałem już różnych kombinacji!
Mimo wszystko może ktoś pomoże?
2 sie 16:21
2 sie 16:46
Mariusz:
x
4−x
3−8x−8=0
Sprowadźmy ten wielomian do różnicy kwadratów
a później do iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
Przekształćmy trochę to równanie korzystając z wzorów skróconego mnożenia
(x
4−x
3)−(8x+8)=0
| | x2 | | x2 | |
(x4−x3+ |
| )−( |
| +8x+8)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | x2 | |
(x2− |
| )2−( |
| +8x+8)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Zauważ że wielomian w lewym nawiasie jest już kwadratem zupełnym
a wielomian w prawym nawiasie jest trójmianem kwadratowym
Trójmian kwadratowy jest kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik jest równy zero
| | 1 | |
Δ=64−(4)(8) |
| =64−8=56≠0 |
| | 4 | |
Musimy zatem wprowadzić nową zmienną aby uzależnić od niej wyróżnik
trójmianu kwadratowego w prawym nawiasie
Wprowadzamy nową zmienną tak aby wielomian w lewym nawiasie nadal był kwadratem zupełnym
Znowu korzystamy z wzorów skróconego mnożenia
| | x | | y | | 1 | | 1 | | y2 | |
(x2− |
| + |
| )2−((y+ |
| )x2+(− |
| y+8)x+ |
| +8)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Teraz policzmy wyróżnik trójmianu kwadratowego w prawym nawiasie
| | y2 | | 1 | | 1 | |
4( |
| +8)(y+ |
| )−(− |
| y+8)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(y2+32)(y+ |
| )−( |
| y2−8y+64)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
y3+ |
| y2+32y+8− |
| y2+8y−64=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3+40y−56=0
y=u+v
(u+v)
3+40(u+v)−56=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3+40(u+v)−56=0
| | 40 | |
u3+v3−56+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−56=0
u
3+v
3=56
u
3+v
3=56
u
3+v
3=56
Ten układ to wzory Vieta dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | 64000 | | 21168 | |
(t−28)2− |
| − |
| =0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 252−√255504 | | 252+√193296 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 756−3√255504 | | 756+3√255504 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√756−3√255504+3√756+3√255504) |
| | 3 | |
Wystarczy nam jeden pierwiastek równania trzeciego stopnia
| | x | | y | | 1 | | | |
(x2− |
| + |
| )2−(√(y+ |
| ))2(x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | | |
| | 1 | | 1 | | y | | | |
(x2−( |
| +√(y+ |
| ))x+ |
| − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | | |
| | 1 | | 1 | | y | | | |
(x2−( |
| −√(y+ |
| ))x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | | |
3 sie 01:12
Mariusz:
To co Dziadek proponuje to rozwiązanie przybliżone
poza tym musisz mieć dostęp do sieci
Można też użyć współczynników nieoznaczonych
Zapisujesz wtedy wielomian w postaci iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
i porównujesz współczynniki
Ten pomysł może jednak wymagać więcej obliczeń
Obliczenia można jednak skrócić rugując wyraz x3 z równania
oraz wyodrębniając równanie dwukwadratowe
Rozwiązanie równania trzeciego stopnia może być wyrażone przez
zespolone pierwiastniki albo przez funkcje trygonometryczne
Jest jeszcze metoda związana z funkcjami symetrycznymi ale
wymaga ona zwykle więcej obliczeń
3 sie 05:01