trójkąt
niki: Mam takie zadanie nie wiem jak sie do niego zabrać
ABC jest równoramieny gdzie AB = AC = 3. Na BC obieramy k różnych punktów, oznaczmy je przez
P1, P2, P3...Pk. Niech Xi = (APi)2 + (BPi x PiC) gdzie i = 1, 2, 3...k. Oblicz
wartość k jeśli X1 + X2 + X3+ ...+ Xk = 1080.
Ps ten "x" oznacza mnozenie.
2 sie 14:57
niki: Czy ktoś to umie?
4 sie 18:41
Mila:
xi=32=9
4 sie 19:21
niki : nie rozumiem
4 sie 19:41
niki: Mila co miałas na mysli
?
4 sie 20:55
Mila:

|BC|=a
| | a2 | | a2 | |
d2=h2+(a/2−x)2=9− |
| + |
| −ax+x2 |
| | 4 | | 4 | |
| | a2 | | a2 | |
x1=d2+(a−x)*x=9− |
| + |
| −ax+x2+ax−x2 |
| | 4 | | 4 | |
x
1=9 niezależnie od wyboru punktu P
i
x
i=9
k*9=1080
4 sie 21:21
niki: Dzieki przeanalizuje i jakby co zapytam
4 sie 21:28
Mila:
A masz odpowiedź? Z jakiego to zbioru?
4 sie 21:32