liczby zespolone postac algebraiczna potegi
Dominika: Obliczyć wartości podanych wyrażeń. Wynik podać w postaci algebraicznej.
a) (−
√3 +i)
7
b) (2−2
√3i)
27
c) (
11+i)
13
d) (i
√62−
1√2)
17
Mógłby mi ktoś napisać krok po kroku jak się za to zabrać? Nie mam kompletnego pojęcia jak mam
to obliczyć
2 sie 14:55
Jerzy:
Skorzystaj ze wzorów de Moivre'a
w c) najpierw przekształć liczbę do postaci: z = x + iy
2 sie 14:59
Dominika: oo dziękuje <3 Właśnie kompletnie o tym wzorze zapomniałam
2 sie 15:01
Dominika: w pierwszym przykładzie a) z=−448 + 488i?
2 sie 15:19
Dominika: 448i*
2 sie 15:19
Jerzy:
Ile wynosi IzI i jaki jest argument główny ?
2 sie 15:31
Jerzy:
Muszę kończyć ...
| | 35 | | 35 | |
z = 27(cos |
| π + sin |
| π*i) = ..... i licz dalej |
| | 6 | | 6 | |
2 sie 15:44
Mila:
b)
(2−2√3i)
27=2
27*(1−
√3)
27
v=1−
√3
|v|=
√1+3=2
| | 5π | | 5π | |
z27=227*227*(cos(27* |
| )+i sin (27* |
| ))= |
| | 3 | | 3 | |
=2
54*(cos45π+i sin45π)=
=2
54*(cosπ+i sinπ)=−2
54
2 sie 16:12
Mila:
c)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| == |
| = |
| | (2i)6 | | 1+i | | (1+i)*26*i6 | |
2 sie 16:57
jc: Jerzy, przy potęgowaniu nie potrzebujesz argumentu głównego.
2 sie 17:02