zadanie maturalne
maciu: witajcie moi mili !
Pierwsza rata stanowi 9% ceny roweru jest równa 189 zł Rower kosztuje
A 1701 B 2100 C 1890 D 2091
mam z procentami ogromne problemy i nigdy nie zrozumiem tego prawidłowego zapisu,dlatego zawsze
staram się kombinować w takich przypadkach.tak to sobie rozkminiam
9% − 189 zł
90%−1890
i teraz co obliczyć ile to jest 10% z 1890? jak to zrobić tylko nie taki zapis jak jest na tej
stronie,to dla mnie zbyt skomplikowane.....
2 sie 13:58
Jerzy:
189 PLN = 9%
x PLN = 100%
2 sie 13:59
maciu: nie za wiele mi to mówi
2 sie 14:09
maciu: już rozumiem, x =189*100 = 2100 dziękuje
9
2 sie 14:28
6latek: Przeciez to jest najzwyklejsza proporcja ktorej juz ucza w gimnazjum
jesli jaks kawota stanowi iles tam procent to 100% wynosi x
U nas
9% stanowi 189zl
100%−−−−−−− x zl
===================
Wykonaj obliczenia
2 sie 14:28
maciu: no zrobiłem przecież nie widziśz
2 sie 14:37
maciu: liczby a i c sa dodatnie liczba b stanowi 48% liczby a oraz 32 % liczby c wynika stad że
c = 1,5 a
c = 1,6a
c = 0,8a
c = 0,16 a
jak tu proporcje ułożyć?
2 sie 14:40
2 sie 14:50
6latek: Zadanie nr 1
Oblicz 4% liczby 58
Zadanie nr 2
Znajdz liczbe ktorej 5% wynosi 14
Zadanie nr 3
jakim procentem liczby a jest liczba b gdy a=14 b=112
Zadanie nr 4
cene towaru obnizono najpierw o 20% a nastepnie nowa cene podniesiono o 20%
czy koncowa cena jest rowna poczatkowej
dzialaj
2 sie 17:44
6latek: Zadanie nr 5
Dane sa liczby x i y
| | x | |
oblicz x+y ,x−y , x*y m |
| |
| | y | |
Otrzynmane wyniki przedstaw w postaci a+b
√c
a) x=3+2
√3 i y=2−3
√3
b) x=2−2
√2 i y=2+2
√2
Zadanie nr 6 Jaki warunek spelnia |x| gdy
x∊(−3,3)
b) x∊(−1,0)
c) x∊(−2,2)U(2,
∞)
2 sie 18:00
maciu: dobra wezme się za to po 22
2 sie 18:31
maciu: a) proporcje moje
4% = x
100%=58
x=58*4 = 2,3
100
dobrze ?
2 sie 20:50
maciu: b)
5% = 14
100%= 280
liczba ta to 280,wiem że jest to dobrze ale sposób chyba zły po akurat było 5% to pomnożyłem
przez 20 jakby była inna cyfra nie było by tak łatwo
2 sie 20:52
6latek: | 4 | | 232 | |
| *58= |
| = 2,32 Popraw u siebie |
| 100 | | 100 | |
2 sie 20:53
6latek: b) 5%*x=14
| | 100 | |
x=14* |
| (dzielenie zamienilem na ,mnozenie |
| | 5 | |
2 sie 20:59
maciu: zbobiłem to zadanie patrz 2 posty wyżej
2 sie 21:01
6latek: Pokazalem inny sposob
2 sie 21:04
maciu: zad4
poczatkowa cena 100
po obnize 20 % 80
po podwyżce nowej ceny o 20% =96
cena niższa od ceny początkowej
2 sie 21:05
6latek: Ok
2 sie 21:07
6latek: Tylko zapisz te obliczenia porzadnie
2 sie 21:12
maciu: jak to 3 zad zrbić?
2 sie 21:25
2 sie 21:32
maciu: 112 * 100% = 28*100% =2800 takim procentem ,chyba nie? jak to jest źle to napisz możliwie
najbardziej uproszczony schemat prosze
14
2 sie 21:51
maciu: 112*100% = 28*100= 2800
14
2 sie 21:52
6latek: WEdlug tego schematu co podalem linka zadanie 10 c)
Patrz na rozwizanie tam
p% − procent liczby
| | p | |
p% mozemy zamienic na ulamek zwykly |
| |
| | 100 | |
To p= 8*100=800 %
2 sie 22:13
6latek: | | 20 | |
Zobacz ze np 20%= |
| = 0,2 |
| | 100 | |
| | 55 | | 11 | |
55%= |
| =0,55= |
| (tutaj skrocilem przez 5 |
| | 100 | | 20 | |
2 sie 22:15
2 sie 22:18
6latek: Dobranoc
2 sie 22:25
maciu: dobranoc
2 sie 22:26