Funkcje
Bezradny:

Na rysunku poniżej przedstawiono wykres funkcji f: R → R. Naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(1 −
|x|).
Jak się za to zabrać i od czego zacząć? Jest jakiś prosty sposób, taki na logikę? Najgorsza ta
jedynka i minus przed |x|, ogólnie proste przekształcenia rozumiem. Proszę o pomoc, najlepiej
krok po kroku.
2 sie 13:23
Jerzy:
Na początek musisz rozpisać funkcję f(x) w poszczególnych przedziałach.
2 sie 13:38
Bezradny: stała: x ∊ (−∞; −4>, <−1; 2>
rosnąca: x ∊ <−3; −1>
malejąca: x ∊ <−4; −3>, <2; ∞)
pewnie nie o to chodzi?
2 sie 13:44
Jerzy:
to muszą być konkretne wzory funkcji , a nie przedziały monotoniczności
2 sie 13:47
Bezradny: nie wiem dokładnie jak to będzie wyglądać, możesz dać przykład?
2 sie 13:49
Jerzy:
| | 1 | |
W przedziale: (−∞,−4] f(x) = − |
| ( na oko , bo nie jest dokładnie zaznaczone) |
| | 2 | |
W przedziale [−4,−3] f(x) = −x ( na oko )
2 sie 13:53
Bezradny: czyli trzeba to liczyć? np. dla <−3; −1> (funkcja liniowa)
A (−3, −1), B (−1; 1)
−1 = −3 * a + b
1 = −1 * a + b /* (−3)
−1 = −3a + b
−3 = 3a − 3b
−2b = −4
b = 2
−1 = −3a + 2
−3a = −3
a = 1
f(x) = x + 2
2 sie 14:03
Jerzy:
Dokładnie tak.
2 sie 14:05
Bezradny: <−1; 2> f(x) = 1
<2; ∞) f(x) = −x + 3
i jak dalej?
2 sie 14:13
Bezradny: | | 1 | | 5 | |
w <−4; −3> będzie f(x) = − |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 sie 14:19
Jerzy:
Rysujesz w tych przedziałach:
1) f(x)
2) f(IxI)
3) f(−IxI)
4) f(−IxI + 1)
2 sie 14:42
Bezradny: ok, myślałem, że są jakieś prostsze sposoby, dzięki
2 sie 15:02