liczby zespolone postac trygonometryczna
Dominika: Mam pytanie odnośnie postaci trygonometrycznej liczb zespolonych.
1. Czy to jest dobrze? : Zapisz w postaci trygonometrycznej: z= −3i
|z|=3i
cosγ=0 sinγ=1 −> α=
π2
z=3i(cos
π2 + isin
π2)
Pytanko jeszcze jedno

Skąd mam wiedzieć czy w tym wzorze będzie − lub +? Dajmy na to, patrzę
na to, że
π2 jest w 1 połowie wiec i sinus i cosinus jest dodatni?

Dziękuje za odpowiedź!
2 sie 12:04
Jerzy:
1) Żle policzony moduł
| | 3 | |
2) Argument głowny: φ = |
| π |
| | 2 | |
2 sie 12:27
Dominika: poprawiłam

IV ćwiartka
z=3(cos
3π2 + isin
3π2 ) taki wynik mogę zostawić?
2 sie 12:37
Jerzy:
Tak .... i zauważ,że jak podstawisz warości funkcji , to dostaniesz: z = −3i
2 sie 12:41
Dominika: Jeszcze taki przykład: z=p{3] −i
|z|=2 cosγ= √32 sinγ= − 12
IV ćwiartka α= π6
γ= {11π}{6}
z=2(cos 11π6 + isin 11π6
2 sie 12:42
Dominika: wartości funkcji? tzn jakie dane? Wiem, że pokazuje teraz swoją niską wiedzę, ale chciałabym
wszystko dobrze zrozumieć, wcześniej robiłam zadania na instynkt, ale niestety na egzaminie to
nie przeszło
2 sie 12:45
Dominika: aaa okej, już wiem

poprostu u mnie w zeszyciku z zadankami mam bałagan

dzięki za pomoc
2 sie 12:45
6latek:

Wedlug mnie post 12;37 to nie jest 4 cwiartka
| | 3 | | 3 | |
4 cwiartka to ( |
| π 2π) czyli bez |
| π |
| | 2 | | 2 | |
2 sie 14:17