pomoc
maciuu: jak się zabrać za geometrie płaską?
2 sie 00:25
maciuu: o geometrie na płaszczyźnie chodzi bo moja matura się zbliża ,jak wejde na strone matematyka
pisz w ten dział
to sie odechciewa strasznie dużo tego,jak będe oglądał na yt filmiki jak inni rozwiązują te
zadania to pomoże coś,mimo tego że zielonego pojęcia nie mam? jak się tego uczyć,żeby miało to
skutek pozytywny na maturze?,może jakie umiejętnośći są najważniejsze? na co zwrócić uwage
2 sie 00:27
6latek: ja juz Ciebie nie rozumiem
Najpierw piszsesz ze masz inne dzialy obcykane dobrze ,Trearz piszsesz ze nie masz zielonego
pojecia .
To jak w koncu jest? Przeciez pisales mature to wiesz co moze byc Nie da sie geometrii plaskiej
opanowac w ciagu kilku dni
zapomnij o tym Moze stronie matemaksa cos znajdziesz dla siebie .
2 sie 00:36
maciuu: no ale ja napisałem przecież że z wyjątkiem geometri
2 sie 00:38
6latek: Przy takim natloku wiadomosciktorych teraz chcesz zdobyc to raczej zbikujesz niz je sobie
uporzadkujesz w glowie
2 sie 00:39
maciuu: to co ja mam zrobić,ostatnio rozwiązywałem arkusz z 2012 roku to ponad połowa z geometrii
2 sie 00:40
6latek: To trzeba bylo za geometrie sie wziac wczesniej
Przeciez chyba jak nie zrobisz zadan z geometriii a zrobisz inne to zdasz na te 30%
2 sie 00:41
6latek: A co bylo w tym roku?
2 sie 00:42
maciuu: a jeśli bo są niektóre łatwe zadania będe oglądał na yt jak oni to rozwiązują to przejdzie
to,czy odpuscic to sobie i skupic sie na tym zeby doszlifowac jeszcze to co umiem?
2 sie 00:43
maciuu: w tym roku nie było dużo geometri ale to nie znaczy ze za 21 dni tez tak bedzie
2 sie 00:44
6latek: To wcale tak nie jest ze jak bedziesz ogladal to bedziesz umial .Musisz zrobic tez inne zadania
samemu zeby to opanowac
ja bym szlifowal to co umiesz . najwyzej zaspiewasz sobie
Znow za rok matura
2 sie 00:51
maciuu: bo ja dużo naprawde potrafie z tej matematyki ale to nie jest takie oczywiste,bo równie dobrze
mogą być głupie i skomplikowane nierzrozumiałę zadania z tych tematów co mam opanowane i nic
nie poradze,dlatego nie nastawiam się że oprócz geometri wszystko będzie dobrze więc chce się
jej nauczyć
2 sie 01:11
maciuu: a za rok już mnie nie będzie,więc dlatego tak bardzo mi zależy
2 sie 01:11
omikron: Po prostu postaraj się zrobić jak najwięcej zadań z geometrii, tego działu nie da się inaczej
nauczyć. Przerób wszelkie geometryczne zadania z arkuszy z poprzednich lat, z jakichś matur
próbnych. Jeżeli masz, to powinno pomóc zrobienie zadań ze zbioru Andrzeja Kiełbasy. Na
podstawie nietypowych sytuacji geometrycznych raczej nie ma, jak będziesz pisał, to pamiętaj,
że masz do dyspozycji wszystkie potrzebne wzory.
2 sie 01:31
Smule: Naucz się:
− Pitagorasa
− podstawy funkcji trygonometrycznych, tzn. jaki bok do jakiego to sinus itd.
− twierdzenie o kącie środkowym i wpisanym, znajdziesz na forum
− kątów 45, 45, 90 i 30, 60, 90
− talesa
Zerknij sobie na forum do tych działów i porób z nich zadania, a następnie przerób matury. Od
2015 jest nowa formuła, więc proponuje przerobić grudzień 2014, maj 2015 i 2016 no i sierpień
2015.
Na maturze często masz trójkąty wpisane w okrąg i kąty, wypadałoby opanować szczególnie to
twierdzenie o kącie środkowym i wpisanym i do tego to twierdzenie o kącie wpisanym (też na
forum).
Powinno wystarczyć
Powiedzenia.
2 sie 01:53