Równanie z liczbą zespoloną
Duda: Równanie z liczbą zespoloną:
|z−1| + x − iy = 3
Wiem że |z| to moduł liczby zespolonej
√x2+y2 tylko nie wiem co z tym −1 zrobić

.
Odpowiedź powinna być 2. Próbowałem na kilka sposobów i nigdy nie chce to 2 wyjsć

...
1 sie 19:52
6latek: |z−1|=|x+iy−1|= √(x−1)2+y2
1 sie 20:01
6latek: czec rzeczywista to x−1 a urojona to y
1 sie 20:04
Duda: Kierwa 2 rok studiów a 6latek wie lepiej ode mnie... −100 do samooceny
1 sie 20:08
jc: Od razu widać, że y = 0, a potem mamy |x−1| + x = 3.
Dla x ≥ 1, mamy (x−1)+x=3 i x =2.
Dla x < 1, (1−x)+x=3, mamy sprzeczność.
1 sie 20:20