matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Wiola:]:
A jak będzie z tym: Pierwszy wyraz ciągu geom jest równy √2 − √3 a drugi wyraz 1. Iloraz tego ciągu jest równy?
6 sty 18:18
Godzio:
a
n
= a
1
*q
n−1
1= (
√
2
−
√
3
) * q
2−1
1
= q
√
2
−
√
3
√
2
+
√
3
= q
2−3
−
√
2
−
√
3
=q
6 sty 18:28
Wiola:]:
dzięki
6 sty 18:30