Odczytywanie ilości rozwiązań
Paula: Witam,
mam dosyć nietypowy problem. Siedzę i myślę juz godzinę i dalej nie potrafię odczytać ilości
rozwiązań z funkcji sinus.
Ogólnie nie wiem, jak się za to zabrać.
Mam takie zadanie:
Ile rozwiązań w podanym przedziale ma poniżśze równanie w zależności od parametru m?
sinx=m, (−π;3π)
oraz
cosx=m, <0;4π>
mam rozwiązania do tych zadań, ale nie chcę bezsensu przepisywać bez zrozumienia tego.
Wiem, że rysunek to podstawa, ale co dalej?
1 sie 15:42
Jerzy:
po prostu przesuwasz prostą y = m wzdłuż osi OY i sprawdzasz w ilu punktach przecina wykres
y = sinx w podanym przedziale, w zależności od m
1 sie 15:45
Paula: a dlaczego w przykładzie sinx=m, (−π;3π) ma 4 rozwiązania dla m∊(−1;0)U(0;1) ?
mam zrobić poziomą linię od −1 i drugą poziomą linię od 0?
1 sie 15:54
Paula: I skąd mam wiedzieć, jakie przedziały sobie wybrać?
1 sie 15:54
Paula: albo dlaczego są 2 rozwiązania w przedziale <−1;1> a nie 4?
1 sie 15:59
6latek:

To jest wykres y=sin(x)
Odczytaj z niego ile jest rozwiazanian sin(x)=0 w przedziale <−π.3π>
To samo odzczytaj liczbe rozwiazan rowniania sin(x)=0 w przedziale (−π,3π)
na razie tyle
1 sie 17:00
Paula: dla six(x)=0 są 3 rozwiązania jeśli (−π;3) a jeśli <−π;3π> to 5 rozwiązań
1 sie 17:22
6latek:

na ty samym rysunku narysuj sobie prosta y=−2 i zobacz ile jest rozwiaan w tym przedziale
Tak samo sobie narysyj prosta y=1,5 i to samo . Jaki z tego wniosek ?
Teraz narysuj prosta y=−5 i okresl liczbe rozwiazan w tym przedziale
Potem prosta y=0,6 i okresl liczbe rozwiazan
Inaczej praedstawia sie sprawa gdy chcesz napisac w przedziale <−1,1>
Masz wykress y=sin(x) narysowalem go duzy zeby bylo ladnie widac
Ten czerony odcinek ma dlugosc π a wiemy ze π≈3,14 wiec jeden to bedzie trzy razy mniej
niz π
Wiec ten odcinek dlugosci π czerwony dzielisz na trzy czesci i masz jeden
U mnie akuratnie podzielilo sie ladnie
Teraz naprawde masz dwa rozwiazania w tym przedziale dla sin(x)=m ?
1 sie 17:43
6latek: Tak samo zrob sobie z wykresem y=cos(x)
1 sie 17:44
Paula: Czyli jeśli mamy przedział to zawsze dzielimy na 3 części?
1 sie 18:00
Paula: chwila, bo się pogubiłam. To <−1;1> to jest na osi X czy Y?
1 sie 18:04
6latek: Tak ale w przyblizeniu dla 1
| | 1 | |
masz funkcje y=sin(x) i zaznacz na nim przedzial <−2 , |
| > |
| | 2 | |
1 sie 18:05
6latek: Post 18:04
Co masz znalezc dla tego przedzialu ?
Wiec na jakiej osi oznaczysz ten przedzial <−1,1> ?
1 sie 18:07
Paula: zaznaczyłabym na osi Y
1 sie 18:11
6latek: Inaczej
Dla tego przedzialu masz znalezc ilosc rozwiazan Tak ? wiec ilosc rozwiazan na jakiej osi
odczytujesz?
Wiec na jakiej osi zanaczysz przedzial <−1,1> >? Na osi OX czy osi OY? Zawszse zadawaj sobie
pytania .
ja teraz juz musze juz zajac sie swoimi zadaniami z funkcji .
1 sie 18:12
Paula: ilość rozwiązań odczytuj z osi OX
1 sie 18:15
6latek:

Paula mnie zalamuj mnie
Przeciez ilosc rozwaizan odczytujesz na osi OY
Ile jest rozwiazan dla sin(x)=0,5 w przedziale <0,pi) ? Z ktorej osi oczytujesz ?
1 sie 18:21
Paula: 2 rozwiązania, odczytuję tak jakby z tej czerwonej linii czyli z osi OY?
1 sie 18:23
Paula: przepraszam, jedno rozwiązanie
1 sie 18:24
6latek:
tak patrzysz ile razy ta czerwona linia przetnie wykres
1 sie 18:27
Paula: dziękuję

chyba to w końcu ogarnęłam.
1 sie 18:28
6latek: Paula odpocznij sobie chwile i potem wroc do tego .Dobrze ?
1 sie 18:29
6latek: W tym przedziale przetnie go 2 razy wiec sa dwa rozwiazania
1 sie 18:30
Paula: ale przedział był z jednej strony otwarty w Twoim przykładzie <0 ;π)
1 sie 18:35
Mila:

f(x)=sinx
x∊(−π,3π)
1)
m=0 − 3 rozwiązania
2)
m=1− 2 rozwiązania
3)
m=−1 −2 rozwiązania
4)
m∊(0,1)− 4 rozwiązania
5)
[N[m∊(−1,0) − 4 rozwiązania
6)
m>1 lub m<−1 brak rozwiązań
Możesz też tak: zbiorczo
m∊<0,1> − 9 rozwiązań
m∊<−1,0) − 6 rozwiązań.
1 sie 18:36