matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jeszcze jeden przkład
terka:
mam jeszcze jedno zadanie
−2x
3
+6x
2
+5x−15=0
1 sie 15:23
Jerzy:
Rozłóżna czynniki , jak w poprzednim przykładzie.
1 sie 15:25
Jack:
2x
2
(−x + 3) − 5(−x+3) = 0 (−x+3)(2x
2
−5) = 0
5
x = 3 lub x
2
=
2
... ... ...
1 sie 16:05