Ile wynosi prawdopodobieństwo wyrzucenia na dwóch kościach tej samej wart.
Szczep: Ile wynosi prawdopodobieństwo wyrzucenia na dwóch kościach takiej samej ilości oczek, czyli
1,1; 2,2; 3,3; 4,4; 5,5 lub 6,6?
W necie piszą, że 6/36, czyli 1/6 ale wydaje mi się to nieprawdopodobne bo to by znaczyło, że
przy 10 kościach to prawdopodobieństwo jest nadal 1/6, a przecież jest znacznie trudniej...
Co myślicie?
1 sie 15:08
Jerzy:
To jest prawidłowa odpowiedź
IΩI = 36
IAI = 6
1 sie 15:10
Jerzy:
Przy 10 kościach inna będzie wartość Ω ( zbiór zdarzeń elementarnych ) i IΩI = 66 ,
IAI będzie wynosić 10
1 sie 15:12
Szczep: A nie jest to tak, że każda kolejna kość, czyli niewiadoma losowa zwiększa zmniejsza
prawdopodobieństwo?
1 sie 15:12
Jerzy:
Sorry ... IΩI = 610
1 sie 15:13
1 sie 15:14
Szczep: Dlaczego przy dwóch kościach |A| = 6, a przy 10 = 10?
1 sie 15:14
Jerzy:
Każda kolejna kość zmniejsza prawdopodobieństwo
( policz dla dwóch kości i porównaj z 6 − cioma )
1 sie 15:15
Jerzy:
Oczywiście moja pomyłka , IAI zawsze będzie wynosić 6
1 sie 15:16
Szczep: Dziękuję bardzo za odpowiedź.
1 sie 15:21