pomozcie rozwiazac;/
terka: x3+3x2−10x−30=0
1 sie 14:32
jc:
0=x3+3x2−10x−30 = (x+3)(x2−10), x= −3, ±√10
1 sie 14:41
Pyru: x2(x+3)−10(x+3)=0
(x2−10)(x+3)=0
1 sie 14:43
terka: jc: skad ci wyszło √10
1 sie 15:02
jc:
x2 − 10 = 0 ⇔ x2 = 10 ⇔ x = ± √10
1 sie 15:32
terka: ja policzyłam z delty
1 sie 15:35
Jerzy:
Też można, ale po co utrudniać sobie życie.
1 sie 15:38
terka: dla mnie jest to łatwiejsze. lepiej to zapamiętać
1 sie 15:40
Jerzy:
a nie lepiej zapamiętać to: a2 − b2 = (a+b)(a−b)
tutaj: x2 − 10 = x2 − (√10)2 = (x+√10)(x−√10)
1 sie 15:41
terka: może masz rację.
1 sie 15:52