matura
maciuu: witajcie jestem tu nowy ,przygotowuje się do matury poprawkowej na poziomie podstaowowym z
matematyki.
do przerobienia tego co sobie zaplanowałem pozostaje mi tylko geometria na płaszczyźnie i w
przestrzeni ,jak uważacie która jest łatwiejsza?
i jak się za to zabrać na pierwszy rzut oka wydaje mi się że więcej na maturze jest zadań z
geometrii na płaszczyźnie? jak się tego zacząć uczyć?
https://matematykaszkolna.pl/strona/4413.html − i tego zadania nie rozumiem też,a często takie są....
dlaczego w pierwszym (tym)jest cyfra przed x,a w drugim na odwrót? i z jakiego działu to
zadanie?
1 sie 13:37
Jacek: NIE ZABIERZESZ SIE ZA GEOMETRIE PRZESTRZENNA NIE ZNAJAC DOBRZE TEJ NA PLASZCZYZNIE
1 sie 13:41
maciuu: czyli tu kolejność jest obowiązkowa, najpierw trzeba zacząć się tą na płaszczyźnie? wcześniej
opanowałem analityczną ,ale to chyba nie będzie kolidować?
1 sie 13:50
Jacek: w moim przekonaniu kolejność winna być: geo na plaszcz, geo analityczna , geo w przestrzeni ,
aczkolwiek to jest matura poprawkowa i ty juz miales z tym do czynienia wiecz zapewne wiesz w
czym sie czujesz gorzej
1 sie 14:22
maciuu: chyba cie popierdoliło że ja się będe jakiejs geometrii uczył
1 sie 14:42
omikron: W tym zadaniu, do którego link podałeś, jest podwójna nierówność, rozdzielasz na dwie i
rozwiązujesz. Co do geometrii to najpierw płaską przećwicz, jak znasz płaską to powinieneś
poradzić sobie z przestrzenną.
1 sie 15:36
maciu: a czy to 2 zadanie to nie jest z wartośćią bezwzględną?
1 sie 16:10
6latek: maciuu to nie jest jakies byle jakie forum podworkowe ty;lp porzadne forum wiec wyrazaj sie
porzadnie
Przeciez mowiles ze pozostale dzialy masz bardzo dobrze opanowane wiec gdzie jest problem ?
1 sie 16:43
omikron: Nigdzie nie ma wartości bezwzględnej w tym zadaniu.
1 sie 17:27
Jacek: 5−ka 6latek! Dokładnie jak mówisz, Ty maciu przyszedłeś tutaj po pomoc, skonsultować się,
omówić problemy, więc ja postanowiłem udzielić Ci wskazówek za które otrzymałem "miłe" słowo.
A tak btw gdzie z mojej wypowiedzi płynie przekaz "masz się uczyć tej i tej geometrii", ja
napisałem ogólnie jaka powinna być kolejność, nie opanujesz wyższych zagadnień nie znając
dobrze tych wcześniejszych. Domyślam się, że z tak bogatym zasobem słownictwa Tw wynik na
maturze z języka polskiego oscylował w granicach 100%
Pozdrawiam Cię maciu!
2 sie 09:36
6latek: Przeciez pewnie juz w maju wiedzial ze nie zdal matury .
Mogl sobie odpoczac do konca maja i od czerca wziac sie z nauke geometrii skoro tylko z nia ma
klopoty
Czerwiec i lipiec to sa dwa miesiace gdzie mozna sie nauczyc podstaw .
2 sie 11:49
Jacek: Gdyby matura opierała się tylko na geometrii ... Pobożne życzenie niektórych osób
2 sie 12:12
maciu: wiedziałem już w maju że nie zdam matury lecz nie chciałem się uczyć bo nie byłem pewny czy
inne przedmioty będą zdane
2 sie 13:52