matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
Dan:
x+5
x
4
−4x
2
+3
1 sie 11:36
6latek:
x
4
−4x
2
+3≠0 Δ=16−12=4 x
2
2
= 1 to x
1
=1 i x
1
=−1 x
2
2
= 3 to x
2
=
√
3
i x
2
=p−
√
3
D−f=ℛ\{−1,1,
√
3
−
√
3
}
1 sie 11:55