przeciwobraz
6latek:

Co bedzie przeciwobrazem przedzialu (0,3) dla funkcji
b) y=1
c) y=0
d) y=
√x2
1 sie 07:36
6latek: W a) mysle ze przeciwobrazem bedzie tutaj zbior ℛ\{0}
Dlaczego ? Dlatego ze w przedziale (0,3) mieszca sie wartosci tej funkcji czyli y=1 dla
kazdego x z wylaczeniem x≠0
Natomiast inaczej by wygladala sprawa gdybysmy przyjeli przedzial (0,09 ) albo np (1,1 , 2)
W tych przedzialach funkcja nasza nie osiaga wartosci y=1 wiec przeciwobraz to zbior pusty
Natomiast b) bedzie zbior liczb ℛ
c) bedzie zbior ∅ bo wykres tej funkcji to jest os Ox funkcja dla kazdego x ma wartosc 0 ale
w przdziale (o,3) funkcja tej wartosci nie osiaga
Inaczej byloby gdyby przedzial byl np <0,3) wtedy przeciwobraz to zbior liczb R
1 sie 10:05
6latek:

d) y=
√x2= |x|
Przeciwobraz to przedzial (−3,3)
1 sie 10:08
6latek: Dobrze ?
1 sie 10:53
6latek:
1 sie 17:03