matura 2012
maciu: zrobiłem test z matury podstawowej jako trening przed matura ktora czeka mnie za 23 dni ,ale
mam watpliwosci w 2 zadaniach
nr 1 (procenty) −dałem dobrą odpowiedź ale intuicyjnie nie wiem jak to zrobić tak samo w
zadaniu nr 8 wiem że są to banalne zadania,ale nie dla mnie prosze o wyjaśnienie tych 2 zadań
31 lip 19:33
omikron: Zad 1
Początkowa cena − x
Pierwsza obniżka o 20%, czyli cena to teraz x − 0,2 x = 0,8 x
Obniżka nowej ceny o 30%, czyli cena końcowa to 0,8 x − 0,3 * 0,8 x = 0,8 x − 0,24 x = 0,56 x
W takim razie cena zmniejszyła się o 44% (100% − 56%)
Odpowiedź A.
Zad 8
f(x)= ax+6
Wiemy, że a>0
Podstawiamy do poszczególnym odpowiedzi i sprawdzamy czy zgadzają się z założeniem.
A. f(1)>1
a+6>1
a>−6
Zgadza się z założeniem, skoro a jest dodatnie to jest większe od ujemnej liczby.
Sprawdźmy dla pewności pozostałe odpowiedzi.
B. f(2)=2
2a+6=2
2a=−4
a=−2
Sprzeczność, bo a jest dodatnie z założenia.
C. f(3)<3
3a+6<3
3a<−3
a<−1
Sprzeczność, tak jak powyżej.
D. f(4)=4
4a+6=4
4a=−2
a=−1/2
Również sprzeczność, bo a>0
Czyli poprawna jest odpowiedź A.
31 lip 19:49
Yeti:
1/ 0,8*0,7c=0,56c −−− cena zmniejszyła się o 44%
Odp: A
31 lip 19:51