granica
pompom: limn−>∞ (n*tg (1/n))
31 lip 16:38
pompom: jak się zabrać?
31 lip 16:50
31 lip 16:53
pompom: a skąd wiadomo, że to jest równe 1 ?
31 lip 16:57
Jerzy:
| | sinx | |
Korzystamy z tego,że limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
31 lip 17:02
pompom: ale tu jest tangens.. nie rozumiem...
31 lip 17:06
Jerzy:
| | tgx | | sinx | | sinx | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| * |
| = 1*1 = 1 |
| | x | | cosx*x | | x | | cosx | |
31 lip 17:11
pompom: ale to jest przy x−>0 , tak?
31 lip 17:14
pompom: | | tg (1/x) | | tg x | |
aa, czyli limx→∞ |
| ⇔ limx→0 |
| ? |
| | 1/x | | x | |
31 lip 17:15
31 lip 17:18
pompom: czyli dobrze jest to co napisałem o 17:15 ?
31 lip 17:19
Jerzy:
Nie mozesz nagle x zamienic na 1/x
podstawiasz: 1/n = x i wtedy x dazy do 0 , gdy n dazy do niesk.
31 lip 17:26
pompom: ale spójrz na granice jakie tam napisałem, najpierw jest ∞ potem 0
31 lip 17:31
pompom: nie zamieniłem tego "ot tak"
31 lip 17:32
pompom: czy chodzi po prostu o to, że nie mogę użyć tej samej niewiadomej przy zamianie granicy?
31 lip 17:33
Jerzy:
Nie rozumiesz.. u Ciebie najpierw x dazy do niesk. a potem do 0
to jest miepoprawne
31 lip 17:35
pompom: no tak ,ale zamieniłem argument z 1/x na x
31 lip 17:37
Jerzy:
Tak ni można .... podstawiamy: 1/n = x i wtedy x dazy do 0
31 lip 17:42
pompom: aha, czyli trzeba robić podstawienie pod inna zmienną, nie można sobie użyć tej samej, bo to
jest po prostu "źle"
31 lip 17:44
Jerzy:
Dokładnie tak.
31 lip 17:55