Dane są proste o równaniach
kama096 : Dane są proste o równaniach y= x+2 oraz y=−3x+b ,które przecinają się
w punkcie leżącym na osi Oy układu współrzędnych.Oblicz pole trójkąta ,którego dwa boki
zawierają się w danych prostych ,a trzeci jest zawarty w osi Ox.
Ktoś pomoże ?
31 lip 16:30
6latek: Zrob najpierw rysunek
31 lip 16:34
6latek:

Z wiadomosci z gimnzajum wiemy ze prosta y=x+2 przcina os OY w punkcie P(0,2) (wspolczynnik b
o tym mowi
czerwona to y=−3x
Zeby te proste y=x+2 i y=−3x+b przeciely sie w punkcie nalezacym do osi OY to nalezy napisac
rownie prostej rownoleglej do y=−3 i przechodzacej przez punkt P
Wzor na pole trojkata jest znany
P=0,5a*h
31 lip 16:43
kama096 : Zrobiłam , obliczyłam b =2 tylko nie wiem jak ten trójkąt zaznaczyć nie jestem pewna po
prostu..
31 lip 16:43
6latek: ma byc do y=−3x itd
31 lip 16:44
kama096 : ok , dziękuję
31 lip 16:44
6latek: Masz go zaznaczonego na moim rysunku (widzisz ?
31 lip 16:47
6latek: Wiesz jak dalej liczyc?
31 lip 16:48
Yeti:

Dla prostej y=ax+b punkty przecięcia z osiami
| | −b | |
OY: (0,b) i OX: ( |
| ,0) |
| | a | |
AC: y=x+2 to C(0,2) i A(−2,0)
z treści zadania : C(0,2) to b= 2
| | 2 | |
BC: y= −3x+2 i B( |
| ,0) |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
|AB|=2+ |
| = 2 |
| . |CD|=h=2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
P(ABC)= 0,5*|AB|*h = 0,5*2 |
| *2= 2 |
| [j2] |
| | 3 | | 3 | |
31 lip 23:40